Kronologija: Silvio Berlusconi

Kako se je začela karierna in politična pot nekdanjega italijanskega premiera − in kako se je končala.

Objavljeno
09. november 2011 15.20
Posodobljeno
13. november 2011 07.59
Dokumentacija Dela
Dokumentacija Dela

29. september 1936Silvio Berlusconi se rodi v Milanu, se šola pri salezijancih in konča študij prava na milanski univerzi.

1959 − Zaposli se v manjšem gradbenem podjetju, poleti pa si denar služi s prepevanjem turistom na ladjah, ki križarijo po Sredozemlju.

1962 − Ustanovi gradbeno podjetje Elinord, ki med drugim zgradi mestno četrt Milano 2. Od kod ogromni zagonski kapital je še danes neznano.

1965 − Poroči se s Carlo Elviro Dall Oglio in kmalu dobi hčerko Marino, kasneje pa še sina Piersilvia.

1980 − Začne oddajati Canale 5, ki se kmalu uveljavi kot ena najmočnejših televizijskih postaj.

1982 − Ustanovi družbo Fininvest.

1980 − Spozna igralko Veronico Lario, s katero se poroči šele deset let pozneje, ko imata že tri otroke.

1983 − Odkupi televizijsko mrežo Italia Uno in naslednje leto Rete 4.

1986 − Kupi nogometni klub Milan in postane njegov predsednik.

1988 − Kupi La Stando, največjo trgovsko verigo v Italiji.

1990 − Postane predsednik ugledne založniške hiše Mondadori.

1993 − Ustanovi politično gibanje Naprej, Italija.

1994 − Zmaga na volitvah in začne se njegova politične kariera.

Aprila 1994 − Postane premier, vendar že decembra po sporu z voditeljem Severne lige odstopi.

1996 − Sodni proces zaradi obtožbe, da je bil vpleten v podkupovanje davčnih inšpektorjev.

2001 - 2006 − Postane premier in vodi Italijo celih pet let in je tako prvi v zgodovini republike, ki je končal mandat.

2002 − Odstavi zunanjega ministra in prevzame njegov položaj.

Julij 2003 − Začne veljati zakon o imuniteti, s katerim štirje najpomembnejši funkcijonarji v državi − predsednik republike, senata, poslanske zbornice in vlade − dobijo imuniteto. Premier Silvio Berlusconi se tako za pet let odkriža sodnikov, ki ga čakajo s tremi procesi.

Maj 2008 − Predsednik republike Giorgio Napolitano Berlusconiju podeli mandat za sestavo vlade, potem ko je na predčasnih volitvah desna koalicija pod njegovim vodstvom dobila udobno večino.

Marec 2009 − Ustanovi stranko Ljudstvo svobode, v kateri združi svoje gibanje Naprej, Italija in Nacionalno zavezništvo Gianfranca Finija.

Maj 2009 − Soproga Veronica vloži tožbo za ločitev, katere povod so bila lepa dekleta na seznamu kandidatov za evropske volitve in druge njegove številne afere z mladimi dekleti.

December 2009 − Na zborovanju pred milansko stolnico Berlusconija napade duševni bolnik in ga udari s kipcem milanske stolnice.

April 2011 − Na milanskem sodišču bi se moral začeti proces v primeru Ruby proti Berlusconiju, ki je obtožen, da je zlorabljal položaj in plačeval za spolne storitve mladoletni prostitutki.

November 2011− Italijanska poslanska zbornica sprejme proračunsko poročilo, ki je pred mesecem dni vlado zamajalo. Glasovanje se konča tako, da Silvio Berlusconi izgubi parlamentarno večino. Pozivi k odstopu.

8. november 2011− Berlusconi napove odstop − po izgubi večine v poslanski zbornici in pod pritiski mednarodnih finančnih trgov na italijanske državne obveznice. Kot pogoj za odstop postavi sprejetje protikriznih ukrepov, ki jih je Italija obljubila Evropski uniji.

12. november 2011− Berlusconijev odstop pospremi na tisoče ljudi, ki se zberejo na ulicah v središču Rima. »Odstopi, odstopi! Berlusconi, pojdi domov! Klovn!« po poročanju italijanskih medijev vzklikajo zbrani protestniki. Berlusconi pravi, da so ga ti prizori globoko zagrenili.

13. november 2011 − Mario Monti − Antiberlusconi imenovan za mandatarja italijanske tehnične vlade.

December 2011 − Začne se sojenje v primeru Ruby, v katerem nekdanjemu italijanskemu premieru očitajo intimne odnose z mladoletno prostitutko in zlorabo položaja.

Februar 2012 − Sodišče zaradi zastaranja ovrže obtožbe proti nekdanjemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju v primeru Mills.

Julij 2012 − Berlusconi napove vrnitev.

26. oktober 2012 − Sodišče Berlusconija spozna za krivega utaje davkov v primeru Mediaset.