Krvavi »dan gneva« v Libiji

V Libiji naj bi se protesti proti diktatorskemu režimu Moamerja Gadafija razširili na več mest v državi, pri tem pa naj bi prišlo tudi do spopadov z varnostnimi silami. Po še nepotrjenih poročilih naj bi bilo ubitih več deset ljudi. Samo v kraju Al Baida na vzhodu države naj bi bilo po navedbah opozicijskega časnika Libija al Jum ubitih 35 ljudi.

Objavljeno
17. februar 2011 11.53
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Bengazi - Po pisanju slovenske tiskovne agencije, ki navaja nemško, naj bi bilo krvavo tudi v drugem največjem libijskem mestu Bengazi, o spopadih med protestniki in Gadafijevimi silami pa poročajo tudi iz kraja al Zentan jugozahodno od prestolnice Tripoli. V krajih al Baida in al Kuba pa naj bi demonstrante povsem pregnali.

Po spletu krožijo amaterski videoposnetki iz Bengazija, na katerih je videti, da protestniki vztrajajo na ulicah in zahtevajo odhod Gadafija, ki Libiji s trdo roko vlada že od leta 1969. Pojdi Gadafi, dovolj je, vzklikajo protestniki, ki zahtevajo konec Gadafijevega režima, ustavo ter temeljite politične in gospodarske reforme.

Na omenjenih posnetkih je mogoče videti tudi obračunavanje policije s protestniki in številne ranjene. Prav tako je mogoče videti ljudi, kako s kamenjem iz stranskih uličic obmetavajo policijske oklepnike.

Doslej so iz Libije poročali, da je bilo od začetka protestov v sredo ubitih 14 ljudi, neodvisne potrditve visokega števila žrtev pa za zdaj še ni.

Danes je bil v Libiji sicer dan jeze, po vsej državi pa naj bi se protestom pridružilo več tisoč ljudi. Dan jeze so sklicali na dan pete obletnice shoda, ki ga je spodbudila jeza zaradi objave karikatur preroka Mohameda, nato pa se je prelevil v proteste proti Gadafiju. V zatrtju demonstracij je bilo ubitih 14 ljudi, več deset je bilo ranjenih.