Krvavi »dan ljubezni do preroka« Mohameda v Pakistanu

Zaradi ameriškega filma Nedolžnost muslimanov protestirajo tudi v Iraku, Afganistanu, Egiptu, na Zahodnem bregu, ...

Objavljeno
21. september 2012 11.30
Posodobljeno
21. september 2012 11.30
INDIA-KASHMIR-ISLAM-UNREST-FILM-US
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Islamabad - Protesti, ki jih je po svetu sprožil ameriški film Nedolžnost muslimanov, v katerem se avtor norčuje iz preroka Mohameda, islam pa označi za raka, so se danes v Pakistanu sprevrgli v nasilje, v katerem je bilo po državi po poročanju tiskovne agencije AP ubitih najmanj petnajst ljudi.

V pakistanski prestolnici Islamabad je več ljudi ranjenih, potem ko je jezna množica poskušala doseči poslopje ameriškega veleposlaništva.

Pakistanska oblast, ki na ulicah pričakuje več deset tisoč ljudi, je današnji dan razglasila za praznik »ljubezni do preroka«. Iz Pešavarja na severozahodu prav tako poročajo o izgredih. Protestniki so požgali dva kinematrografa in se spopadli s policijo, pri čemer je ranjenih najmanj petnajst ljudi, trije so mrtvi. BBC poroča, da so v nemirih v Karačiju bili ubiti štirje.

Čustva v Pakistanu so poskušale ohladiti ameriške oblasti. Pakistanska televizija je včeraj predvajala kratek izsek iz govora ameriškega predsednika Baracka Obame, v katerem obsoja vsebino filma Nedolžnost muslimanov. Prispevek je naročil in plačal Washington.

Varnostne sile so se v državah, kjer so v preteklih dneh zaradi spornega ameriškega filma o preroku Mohamedu izbruhnili protesti, pripravljale na naporen dan. Francija je zaradi karikatur Mohameda, ki jih je v sredo objavila satirična revija Charlie Hebdo, v 20 državah zaprla svoje šole in veleposlaništva. Za podoben varnostni ukrep so se odločile tudi ameriške oblasti.

Tunizijski minister za notranje zadeve je zaradi strahu nad ponovnimi izgredi pred ameriškim veleposlaništvom danes prepovedal vse proteste.

Protestirajo v Libanonu, Iraku, Libiji, Afganistanu, ...

V indijskem Kašmirju so zaradi protestov delno blokirali telefonske in internetne povezave in za ves dan razglasili policijsko uro. Protestirajo tudi v Libanonu in Afganistanu. V jemenski prestolnici Sana so varnostne sile več tisoč zbranim preprečile odhod do ameriškega veleposlaništva. Ameriške in izraelske zastave zažigajo tudi na jugu Iraka. Protestni shodi so za danes bili napovedani tudi v Kairu, Bengaziju in na Zahodnem bregu.

Egiptovski veliki mufti: Mohamed je v svojem življenju izkusil hujše žalitve

Egiptovski veliki mufti Ali Gumaa, najvišji verski dostojanstvenik v državi, je za Reuters povedal, da so množični in nasilni protesti na objave spornih filmov in karikatur predvsem odgovor na vse večji razkol med muslimanskim svetom in Zahodom. Po njegovih besedah je odgovore na dogodke zadnjih dni iskati predvsem v ravnanju z muslimani v taborišču za teroriste v Guantanamu, v napadih z brezpilotnimi letali v Jemnu in Pakistanu in v spodbujanju sovraštva nad muslimani s strani skrajno desničarskih strank v Evropi.

»Mohamed in njegovi spremljevalci so v času svojega življenja s strani nevernikov izkusili hujše žalitve. Ne le, da so njihovo sporočilo nenehno odklanjali, pogostokrat so jih preganjali iz mest, jih preklinjali in jih večkrat fizično napadi,« je povedal in dodal, da je prerok Mohamed s tem dokazal, da žalitev lahko preneseš brez maščevanja. »Tu ni nobenega dvoma, prerok je naš največji zgled v tem življenju, zato bi se morali tako vesti vsi muslimani,« je še povedal.