Krvavo nasilje zahtevalo 100 življenj

Nasilje v Iraku je danes zahtevalo najmanj 100 smrtnih žrtev. Ameriški predsednik se je medtem distanciral od napovedi, da je umik ameriških vojakov načrtovan za konec poletja.

Objavljeno
22. januar 2007 21.40
Vojak v Iraku
Bagdad/Washington - Nasilje v Iraku je danes zahtevalo najmanj 100 smrtnih žrtev. V dvojni eksploziji avtomobilov bomb v bližini tržnice v Bagdadu je umrlo 86 ljudi, ranjenih je bilo 160. V Bakubi pa je v eksploziji bombe umrlo 12 ljudi.

Prva eksplozija je v Bagdadu odjeknila kmalu po poldnevu po lokalnem času. Bomba je bila skrita v torbi, ki je bila postavljena med stojnicami prodajalcev na tržnici Haradž, kjer v eni najbolj živahnih četrti prestolnice prodajajo rabljeno blago. Skoraj sočasno je nekaj metrov vstran odjeknila še eksplozija avtomobila bombe.

Na s krvjo oblitih pločnikih ležijo kosi teles, s kraja eksplozij pa se vije črn dim. Iraška policija je zaprla območje, na kraj napadov pa hitijo rešilci, ki žrtve odvažajo v bolnišnice.

Na istem območju je eksplozija odjeknila že minuli četrtek, ko je zahtevala štiri življenja, minuli mesec pa kar 63.

To je najbolj smrtonosen letošnji napad v Bagdadu, zgodil pa se je slab teden po napadu pred bagdadsko univerzo, ki je zahteval 70 življenj, večinoma študentov.

Uporniki v Bagdadu krepijo napade, medtem ko iraški premier Nuri al Maliki in ameriške oblasti začenjajo z izvajanjem novega varnostnega načrta, s katerim želijo zajeziti medversko nasilje in v okviru katerega je v prestolnico v nedeljo prišlo 3200 ameriških vojakov. Načrt je del nove strategije ameriškega predsednika Georgea Busha za Irak, ki jo je predstavil 10. januarja in ki predvideva okrepitev ameriških sil v Iraku z dodatnimi 21.500 vojaki.

V zadnjih dneh sicer iz Iraka poročajo tudi o naraščanju števila žrtev med ameriškimi vojaki. Letos jih je bilo ubitih že 46, samo v soboto 25, od tega 12 v strmoglavljenju helikopterja.

Bush: Ni urnika umika iz Iraka

Ameriški predsednik George Bush se je v danes objavljenem pogovoru za časnik USA Today distanciral od napovedi, da bi lahko začeli ameriški vojaki Irak zapuščati že do konca poletja. "V tej administraciji ne določamo urnikov, saj bodo sovražniki svoje taktike prilagodili domnevnim potezam ZDA," je pojasnil predsednik.

Bush je omenjeno izjavil po tem, ko je dosedanji poveljnik koalicijskih sil v Iraku general George Casey nedavno ocenil, da bi lahko dodatni ameriški vojaki, ki so na poti v Irak, to zalivsko državo začeli zapuščati že do avgusta ali septembra. Caseyja naj bi sicer v prihodnjih tednih na položaju nasledil generalpolkovnik David Petraeus.

Bush Caseyjevega zagotovila ni hotel ponoviti, temveč celo ni želel zavrniti možnosti, da bi ameriški vojaki v Iraku ostali tudi po 20. januarju 2009, ko bo Belo hišo zasedel Bushev naslednik.

Iraška vlada želi prenos varnostnih pooblastil

Iraški premier Nuri al Maliki Bushu je na srečanju v Amanu 30. novembra lani predlagal umik ameriških vojakov iz Bagdada in prenos varnostnih pooblastil v prestolnici na iraško vlado.

Bush je to idejo kasneje zavrnil in, nasprotno, v nagovoru 10. januarja ob predstavitvi nove ameriške iraške strategije napovedal namestitev dodatnih 21.500 vojakov, ki jih bodo namestili predvsem v Bagdadu in nemirni provinci Al Anbar.

V bombnih eksplozijah v središču Bagdada je bilo danes ubitih najmanj 38 ljudi, 62 pa je bilo ranjenih.

Ameriška vojska je sicer danes sporočila, da sta bila v nedeljo v napadih upornikov v omenjeni nemirni iraški provinci ubita dva ameriška marinca.