Kubanska televizija po več mesecih prikazala posnetke Castra

Ameriški književnik 89-letni Sidney Sheldon, sicer najpogosteje prevajan avtor nasploh, je umrl v torek v kalifornijskem Rancho Mirage zaradi pljučnice.

Objavljeno
31. januar 2007 11.05
Kubanski voditelj Fidel Castro z venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom
Havana - Kubanska televizija je v torek zvečer prvič po več kot treh mesecih prikazala posnetke obolelega kubanskega voditelja Fidela Castra. 80-letni Castro še vedno okreva po operaciji črevesja pred šestimi meseci, na posnetkih pa ga je videti na srečanju z venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom. Po navedbah kubanske televizije so prispevek posneli v ponedeljek.

Castro je na posnetku videti dobre volje, pa tudi precej bolj čil kot na posnetkih, ki jih je kubanska televizija predvajala 28. oktobra. Del srečanja s Chavezom, ki je po navedbah kubanske televizije potekal v Havani in je trajal dve uri, Castro tudi stoji. Sicer pa se voditelja med drugim krepko objameta.

Na posnetku Castro Chavezu razlaga, da je njegovo okrevanje po operaciji "daleč od izgubljene bitke". Chavez pa mu na to odgovori: "Ni in ne bo izgubljena bitka". Castro, oblečen v trenirko v kubanskih barvah - rdeči, modri in beli, na posnetku s Chavezom razpravlja o političnih zadevah in na glas prebere časopisne naslove o podnebnih spremembah.

Kot na posnetku pojasni Chavez, sta s kubanskim voditeljem razpravljala o vrsti tem, od okolja do "groženj ameriškega imperija svetu". Kot je videti na posnetku, se je s Castrom srečal tudi brat venezuelskega predsednika Adnan Chavez, sicer minister za izobraževanje in nekdanji veleposlanik na Kubi.

Šestminutni posnetek je sicer šesti posnetek, ki so ga od Castrove operacije na črevesju 27. julija lani objavile kubanske oblasti. Po tej operaciji je Castro 31. julija sporočil, da oblast začasno predaja bratu Raulu, dolgoletnemu številki dve v državi. 75-letni Raul Castro se je s Chavezom sestal v torek. V Havani se je Chavez sestal tudi s kubanskim podpredsednikom Carlom Lagom, ki mu je zagotovil, da bo Castro živel še dolgo let.

Castro, ki je Kubo vodil 47 let, je preživel vrsto poskusov atentatov, njegova bolezen pa je med drugim sprožila domneve, da ima raka, kar so tako sam Castro kot Chavez in zdravniki zanikali. Castro je sicer nekaj dni po operaciji sporočil, da bo njegovo zdravstveno stanje "državna skrivnost".