La Repubblica: Berlusconija zapušča 20 poslancev

La Repubblica je danes poročala, da naj bi Berlusconija zapustilo 20 poslancec, s čimer bi izgubil večino.

Objavljeno
06. november 2011 18.35
Posodobljeno
06. november 2011 18.35
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Rim - Vrste stranke Ljudstvo svobode italijanskega premiera Silvia Berlusconija naj bi zapustilo 20 poslancev, s čimer bi Berlusconi izgubil parlamentarno večino, je danes poročala La Repubblica. A Berlusconi je še vedno prepričan, da ima v parlamentu dovolj podpore, da lahko sprejme nujne ukrepe za rešitev Italije pred finančno katastrofo.

Tokrat naj bi Berlusconiju hrbet obrnila skupina poslancev pod vodstvom nekdanjega predsednika deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Roberta Antonioneja. Kot navaja La Repubblica, naj bi v parlamentu oblikovali lastno poslansko skupino. Berlusconi pa bi s tem zagotovo izgubil večino v parlamentu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kakšna bo usoda Berlusconijeve vlade, naj bi bilo sicer znano že v prihodnjih dneh. Parlament bo namreč odločal o novem paketu protikriznih ukrepov, na kar je premier vezal zaupnico. Paket, ki ga je vlada oblikovala kot dopolnilo k javnofinančnim dokumentom, bo italijanski senat začel obravnavati v ponedeljek, poslanci pa bodo o njem predvidoma odločali v 14 dneh.

Če bo zadnji upor uspel, bo Berlusconi zagotovo izgubil in Italijo najverjetneje čakajo predčasne volitve, saj koalicijski stranki zavračata možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti. A Berlusconiju so podoben scenarij napovedovali že neštetokrat, pa se je doslej še vedno čudežno izvlekel.

Berlusconi, proti kateremu je v soboto v Rimu protestiralo več deset tisoč ljudi - po nekaterih navedbah celo več sto tisoč - pa še vedno vztraja, da je edini, ki lahko reši Italijo pred finančno katastrofo, in zatrjuje, da ima še vedno večino v parlamentu. »Naši vladi ni alternative do leta 2013,« je zatrdil na političnem zborovanja svojih podpornikov v Rimu, ki jih je nagovoril prek telekonference.