Laboratoriji začenjajo preiskavo vzorcev iz Sirije

Napetost v mednarodni skupnosti je danes za nekaj časa povzročila izstrelitev balističnih raket v Sredozemlju.

Objavljeno
03. september 2013 15.51
SYRIA-CRISIS/SHIPS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask, Moskva − Potem ko je tako imenovana koalicija voljnih nekoliko umirila svojo retoriko in se odločila za iskanje domače podpore pri morebitnem vojaškem posredovanju proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, je napetost v mednarodni skupnosti danes za nekaj časa povzročila izstrelitev balističnih raket v Sredozemlju, ki so jih zaznali ruski radarji.

Rusko obrambno ministrstvo je dopoldne sporočilo, da so njihovi sistemi za zgodnje opozarjanje v mestu Armavir na jugu države zaznali izstrelitev dveh balističnih raket, katerih smer izstrelka je bila po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti iz osrednjega v vzhodni Mediteran. Obe sta padla v morje.

Zveza Nato navedbe še preverja, Pentagon ter britansko in francosko obrambno ministrstvo pa so sporočili, da informacij o izstrelitvi raket nimajo. Vpletenost je sprva zanikala tudi izraelska vojska, a je tamkajšnje obrambno ministrstvo pozneje prevzelo odgovornost. Kot so sporočili, so v Sredozemlju skupaj z ameriško vojsko izvedli raketni test, a so izstrelili samo eno raketo, poroča tiskovna agencija AP.

Bela hiša še naprej lobira za posredovanje

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je pretekli konec tedna presenetil z odločitvijo, da bo od kongresa zahteval, naj odobri vojaško posredovanje proti sirskemu režimu, pa čeprav ima kot vrhovni poveljnik vojske ustavno moč, da se za napad odloči sam, se še vedno posveča prepričevanju skeptičnih ameriških kongresnikov.

Ameriški zunanji in obrambni minister John Kerry in Chuck Hagel ter poveljnik združenega štaba ameriških oboroženih sil, general Martin Dempsey, bodo tako danes nagovorili senatni odbor za zunanjo politiko. Kerry bo po pričakovanjih dejal, da neukrepanje zaradi (še vedno domnevne) uporabe kemičnega orožja s strani režima predsednika Bašarja al Asada ogroža ameriške prijatelje in partnerje vzdolž sirske meje ter prinaša tveganje, da opogumi Asada in njegove ključne zaveznike − Hezbolah in Iran.

Na srečanju G20 tudi o Siriji

Nemška kanclerka Angela Merkel pa še ni opustila upanja, da bi se lahko o posredovanju v Siriji zedinil varnostni svet Združenih narodov. Tej temi bo, kot je napovedala, nekaj časa namenila tudi na srečanju voditeljev 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20), ki bo v četrtek in petek potekalo v Sankt Peterburgu.

»V prihodnjih dneh bomo storili vse, kar je mogoče, da bi dosegli skupen odgovor mednarodne skupnosti,« je danes dejala kanclerka, a hkrati znova zagotovila, da se Nemčija v vojaško posredovanje ne bo podala.

Vzorce bodo analizirali na Švedskem

Iz ZN medtem sporočajo, da se začenja preiskava vzorcev, ki so jih v Siriji zbrali inšpektorji ZN. »Vzorci so bili (v ponedeljek) popoldne poslani iz Haaga in bodo svoje cilje dosegli v nekaj urah. Izbrani laboratoriji so pripravljeni, da nemudoma po prejetju vzorcev začnejo analizo,« so zagotovili v organizaciji.

Za preiskave so sicer izbrali laboratorije izključno tistih držav, ki ni so članice VS ZN. Kateri so ti laboratoriji ni znano, čeprav pa je tiskovna agencija RIA Novosti poročala, da bodo nekaj vzorcev analizirali v vojaškem laboratoriju v švedskem mestu Umea, nekaj pa morda tudi na Finskem.