Izraelska vojska prestregla ladji za Gazo

Izraelske oblasti so sporočile, da je operacija potekala mirno in da ranjenih ni bilo.

Objavljeno
04. november 2011 12.10
Posodobljeno
04. november 2011 12.38
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Istanbul − Izraelska vojska je sporočila, da so se komandosi v mednarodnih vodah pred obalo Gaze vkrcali na ladji, ki sta, naloženi s humanitarno pomočjo, poskušali prebiti blokado območja. Dodali so, da je operacija potekala mirno in da ranjenih ni bilo, ter da bodo ladji odvlekli v izraelsko pristanišče Ašdod.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ladji Saoirse (Svoboda), ki pluje pod irsko zastavo, in Tahrir (Osvoboditev), ki pluje pred kanadsko − iz Turčije sta odpluli včeraj −, pred tem kljub pozivom nista hoteli spremeniti smeri. Po besedah izraelske vojska sta ladji tako »poskušali prekiniti blokado, ki je vzpostavljena v skladu z mednarodnim pravom«.

Izrael namreč trdi, da je blokada ključnega pomena in zagotavlja, da palestinsko gibanje Hamas ne oborožuje. Po drugi strani kritiki trdijo, da je pomorska blokada, ki jo je Izrael vzpostavil januarja 2009, kolektivno kaznovanje in nadaljevanje judovske ofenzive na območju, na katerem je oblast dve leti pred tem prevzelo palestinsko gibanje Hamas.

Že tretji neuspeli poskus

 

Na krovu irske ladje je 15 potnikov in članov posadke, na krovu na kanadske pa 12, med njimi tudi pet novinarjev. Večina potnikov je iz Kanade, Irske, ZDA in Maroka. Ladja Tahrir poleg tega prevaža še humanitarno pomoč in medicinske pripomočke v vrednosti 22.000 evrov.

Ladji se udeležujeta misije z imenom Valovi svobode. »Ime misije nakazuje, da bomo še naprej prihajali - val za valom, po zraku, po morju in kopnem. Naša misija ne bo končana, dokler Palestina ne bo svobodna,« je dejala predstavnica gibanja Osvobodimo Gazo iz Ramale Huvaida Araf.

»Zavedamo se, da z misijo ne bomo končali problemov. Še naprej pa bomo uporabljali vsa orodja, da opozorimo na trpljenje ljudi v Gazi. Prihajamo z jasnim sporočilo: blokada Gaze je nezakonita in nehumana. Mora se končati,« je bil po pisanju izraelskega dnevnika Haarec odločen tudi Ehab Lotayef, kanadski organizator misije.

Aktivisti so blokado sicer skušali prekiniti že maja 2010, ko se je v Gazo podalo šest ladij pod vodstvom turške Mavi Marmara. Toda posredovala je izraelska vojska. Na ladjo so se tako vkrcali izraelski komandosi in pri tem ubili devet turških aktivistov, kar je povzročilo oster diplomatski spor z Ankaro. Poleg tega je na začetku leta Gazo poskušala doseči druga flota, vendar pa so več ladij sabotirali, za kar so aktivisti obtožili Izrael. Najdlje se je uspelo prebiti francoski ladji Dostojanstvo, ki pa jo je izraelska mornarica dobrih 70 kilometrov pred Gazo vseeno prestregla.