Ladja v Ohridskem jezeru potonila zaradi preobremenjenosti

Prvi rezultati preiskave nesreče turistične ladje v Ohridskem jezeru kažejo, da je ta potonila zaradi preobremenjenosti. Na več kot 70 let stari ladji je bilo v času nesreče 57 potnikov.

Objavljeno
21. september 2009 13.57
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Skopje - Prvi rezultati preiskave nesreče turistične ladje v Ohridskem jezeru 5. septembra kažejo, da je ta potonila zaradi preobremenjenosti, danes poročajo makedonski mediji. Na več kot 70 let stari ladji je bilo v času nesreče 57 potnikov, medtem ko bi jih lahko bilo največ 45. V nesreči, v kateri se je ladja prelomila na pol in potonila 200 metrov od obale, je umrlo 15 bolgarskih turistov.

Ladjo Ilinden je v soboto iz Ohridskega jezera s pomočjo 24 balonov potegnilo hrvaško podjetje iz Splita, vzrok za nesrečo pa še naprej preiskujejo makedonski, hrvaški in slovenski strokovnjaki.

 

Makedonsko notranje ministrstvo je 6. septembra zaradi nesreče kazensko ovadilo lastnika in pomočnika ladje, ki sta bila v času nesreče na Ilindenu. Zaradi tragedije je odstop iz moralnih razlogov ponudil makedonski minister Mile Janakieski, a ga je premier Nikola Gruevski zavrnil.