IMF državam predlaga upočasnitev varčevanja

Generalna direktorica IMF je ocenila, da bi bilo treba Grčiji rok za doseganje ciljnega primanjkljaja podaljšati.

Objavljeno
11. oktober 2012 12.24
Posodobljeno
11. oktober 2012 12.24
JAPAN-ECONOMY-IMF-WORLDBANK
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

Tokio - Mednarodni denarni sklad (IMF) je izrazil zaskrbljenost nad intenzivnostjo varčevanja v nekaterih razvitih ekonomijah in posvaril pred negativnimi posledicami, ki jih bo to imelo za rast svetovnega gospodarstva.

Generalna direktorica sklada Christine Lagarde je med rednim letnim zasedanjem predstavnikov IMF in Svetovne banke pozvala razvite države k okrepitvi sodelovanja in odločnejšemu ukrepanju pri odpravljanju svetovnih ekonomskih težav.

Lagardova je po koncu tretjega dne zasedanja spregovorila o nujnosti omilitve varčevanja, še posebno v nekaterih razvitih evropskih državah, rekoč da je veliko vlad pri sprejemanju strogih ukrepov sistematično podcenilo učinke fiskalne konsolidacije na rast nacionalnih gospodarstev. Njene besede so odsevale vsebino nedavno objavljenega poročila o svetovnih ekonomskih obetih, v katerem je IMF opozoril, da države pri določanju učinkov varčevanja na rast doslej niso bile dovolj previdne. Sklad je članice območja evra pozval k čim prejšnjemu poenotenju stališč glede vzpostavitve fiskalne in bančne unije. Dosedanji proces so predstavniki institucije opisali kot kritično nedorečen.

Več časa za Grčijo

Med tiskovno konferenco v Tokiu je Christine Lagarde izpostavila primer Grčije in opozorila, da je za uveljavitev sprememb »včasih dobro imeti nekoliko več časa«. »Tako kot smo vztrajali pri Portugalski in Španiji, bomo tudi pri Grčiji, za katero sem že večkrat povedala, da potrebuje dve dodatni leti, da izpelje načrtovano konsolidacijo javnih financ.« Lagardovo in vodstvo IMF skrbi, da so politični in socialni problemi v sredozemski državi dosegli vrelišče in da bodo dodatni pritiski s strani Nemčije in ostalih posojilodajalk uničili vsakršno možnost za obnovitev gospodarske rasti.

Nemški finančni minister Wolgang Schäuble je danes branil stališče svoje države in posvaril pred zmanjševanjem zaupanja, ki bi ga prineslo popuščanje Grčiji. Po njegovih besedah je IMF že mnogokrat poudaril probleme velikega javnega dolga. »Ko se začnemo pomikati nazaj, stran od zastavljenih ciljev, ne gradimo zaupanja,« je v pogovoru z novinarji vztrajal Nemec.

Odsotna velesila

Od tokratnega srečanja generalna direktorica IMF pričakuje več akcije, predvsem pa pogumnih odločitev politikov. »Če se ozremo proti Evropi, proti Združenim državam Amerike ali v kak drug konec sveta, je povsod opaziti povišano raven negotovosti, kar ljudi odvrača od vlaganja in zaposlovanja.« Na nosilcih odločitev je, da okrepijo prizadevanja za rešitev težav.

Letno zasedanje IMF in Svetovne banke poteka v opazni odsotnosti predstavnikov Kitajske. Drugo največje gospodarstvo na svetu bojkotira vrh zaradi ozemeljskega spora z Japonsko. Lagardova se z odločitvijo kitajskih oblasti ne strinja. Prepričana je, da bo država zaradi nje izostala pri pomembnih razpravah o prihodnosti svetovnega gospodarstva.

V Tokio bo danes dopotovala tudi slovenska delegacija, na čelu s finančnim ministrom Janezom Šušteršičem in predstavniki Banke Slovenije. Kakor so sporočili iz vlade, se bo minister poleg plenarnih zasedanj obeh institucij in zasedanja mednarodnega monetarnega in finančnega odbora udeležil tudi več bilateralnih sestankov z japonskimi politiki in gospodarstveniki.