Lani v Afganistanu 
ubitih najmanj 2420 civilistov

Čeprav je od začetka vojne v Afganistanu minilo že dobrih devet let, številke umrlih vztrajno naraščajo. Afganistanska skupina za človekove pravice Afghanistan Rights Monitor (ARM) je v svojem poročilu zapisala, da je število ubitih civilistov lani doseglo rekord.

Objavljeno
02. februar 2011 21.27
Me. A., Kabul
Me. A., Kabul
Kabul - Življenje je izgubilo vsaj 2421 civilistov, ranjenih pa je bilo več kot 3270. Od tega je menda petino smrtnih žrtev zakrivila koalicijska vojska pod vodstvom ZDA, večino žrtev pa so povzročile razne uporniške skupine. Podobne številke so v svojem predhodnem poročilu objavili tudi Združeni narodi. Po njihovi evidenci je lani umrlo 2412 civilistov, ranjenih pa je bilo približno 3803. Leta 2009 je bilo v Afganistanu ubitih 2332 civilistov.

ARM, organizacija s sedežem v Kabulu, je v poročilu zapisala še eno skrb zbujajočo informacijo. Število napadov upornikov se je v letu 2010 močno povečalo v primerjavi z letom 2009. Tedaj so uporniki izvedli 230 napadov, lani pa kar 400. Za tarče so si največkrat izbrali politike, plemenske vodje in uslužbence vlade. Večina organizacij in skupin, ki spremljajo dogajanje v Afganistanu, pričakuje, da bo nasilje tudi v letu 2011 ostalo na isti ravni kakor v preteklem letu.

Prav na račun boja z uporniki je neodvisna nadzorna organizacija AMR izrekla še eno kritiko. Koalicijska vojska je za boj s talibi financirala razne vojaške skupine, ki so po njihovem mnenju zločinske. Mnoge lokalne skupnosti so namreč te skupine že razglasile za kriminalce in plenilce, obtožujejo pa jih tudi teptanja človekovih pravic. V poročilu AMR je še zapisano, da z obljubami o novi eri v Afganistanu, kakor kaže, ne bo nič. Namesto sprememb imajo za zdaj zgolj močno skorumpiran in neučinkovit politični sistem, ki nagrajuje in krepi le kriminalce, prekupčevalce z mamili in podkupljive politike.