Le Pen tudi v predsedniški igri

Kandidat francoske skrajne desnice Jean-Marie Le Pen je zbral potrebnih 500 podpisov francoskih županov in funkcionarjev za udeležbo na prvem krogu predsedniških volitev.

Objavljeno
14. marec 2007 21.55
Voditelj desničarske stranke Nacionalna fronta Jean Marie Le Pen
Pariz - Skrajni francoski desničar Jean-Marie Le Pen je zbral potrebnih 500 podpisov francoskih županov in funkcionarjev, kar mu bo omogočilo udeležbo na prvem krogu predsedniških volitev 22. aprila. 78-letni Le Pen je podpise 535 sponzorjev osebno predal francoskemu ustavnemu sodišču.

Le Pen imel težave pri zbiranju podpisov "zaradi zarote vlade"

Le Pen je nedavno poudaril, da je na težave pri zbiranju podpisov naletel zaradi zarote vlade, zato je napovedal, da bo svojim volivcem svetoval, naj v drugem krogu volitev glasujejo proti kandidatu vladajoče konservativne stranke Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolasu Sarkozyju. To naj bi v UMP že povzročilo veliko zaskrbljenost. Sarkozy je sicer pred tednom dni izjavil, da bi bilo "nepravično", če bi bili Le Pen ali kandidati skrajne levice izvzeti iz volitev, zato je načelno podprl njegovo sodelovanje na volitvah.

Po zadnjih raziskavah javnega mnenja naj bi Le Pen na prvem krogu prihajajočih volitev prejel 13 odstotkov glasov. Največ glasov naj bi dosegel Sarkozy, sledila pa bi mu kandidatka francoskih socialistov Segolene Royal in kandidat desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF), 55-letni Francois Bayrou.

Le Pen je od ustanovitve skrajno desničarske stranke leta 1972 kandidiral na vseh predsedniških volitvah razen leta 1981, ko mu ni uspelo zbrati potrebnih 500 podpisov. Le Pen je na prvem krogu predsedniških volitvah leta 2002 prejel 16,86 odstotka glasov volivcev in se presenetljivo uvrstil v drugi krog, kjer pa je moral priznati pomoč sedanjega predsednika Jacquesa Chiraca.