Lebedev ovaden zaradi huliganstva

Nekdanji general KGB in ruski milijarder Aleksander Lebedev je pred letom dni sredi televizijske oddaje udaril Sergeja Polonskija.

Objavljeno
26. september 2012 19.05
Posodobljeno
26. september 2012 19.05
RUSSIA-BRITAIN-CRIME-MEDIA-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Ruske oblasti so sporočile, da so proti ruskemu milijarderju, ki je med drugim solastnik opozicijske Nove Gazete in lastnik britanskih časnikov Independent in Evening Standard, vložile ovadbo. Ta se nanaša na incident, ki se je zgodil pred letom dni med snemanjem oddaje za rusko televizijo NTV. Aleksander Lebedev je namreč med razgreto razpravo udaril svojega sogovornika in nekdanjega nepremičninskega mogotca Sergeja Polonskija.

Kazensko ovadbo je vložil državni preiskovalni odbor. Gre za prvo stopnjo uvedbe kazenske preiskave, ki lahko pride na sodišča.

Državni preiskovalni urad mu očita huliganstvo in napad na Polonskija, za kar mu grozi skupno sedem let zapora.

Nekdanji general KGB Lebedev se je že odzval, da gre za politično motiviran pregon, s katerim se mu Kremelj maščuje za vse izrečene kritike. »Te obtožbe so absurdne - noben odvetnik ali pravni strokovnjak jih ne bi mogel podpreti,« je povedal za Ria Novosti.

Da gre za politični pregon, je prepričan tudi njegov sin Jevgenij. »Ne podpiram nasilja, a je v tem primeru kazen previsoka,« je zapisal.

»Šlo je za samoobrambo«

Incident med snemanjem televizijske oddaje se je zgodil septembra lani. Lebedev, katerega premoženje ocenjujejo na 1,1 milijarde dolarjev, je pozneje povedal, da je šlo pravzaprav za samoobrambo. Polonski naj bi namreč med oddajo dejal, da bi si nekdo zaslužil »eno na gobec«. »Vprašal sem ga: 'Misliš mene?' in odvrnil je da. Potem sem zelo na lep način nevtraliziral povsem neizzvano grožnjo,« je pojasnil.