Ledena gora zašla v vode blizu Avstralije

Raziskovalci so približno na pol poti med Antarktiko in Avstralijo opazili veliko ledeno goro, kar je za tako severne vode precej nenavadno. Gora, visoka 50 in dolga 500 metrov, predstavlja grožnjo za vse ladje, ki plujejo po območju.

Objavljeno
12. november 2009 16.16
Ma. J.
Ma. J.
Sydney - Raziskovalci so približno na pol poti med Antarktiko in Avstralijo opazili veliko ledeno goro, kar je za tako severne vode precej nenavadno. Avstralski raziskovalci, ki delajo na otoku Macquarie, ki leži približno 1500 kilometrov od Tasmanije, so ledeno goro opazili osem kilometrov od severozahodne obale otoka.

Gora je visoka približno 50 metrov in dolga 500 metrov, po mnenju geologa avstralskega oddelka za Antarktiko Neala Younga pa je del ene izmed večjih ledenih gora, ki so se od Rossove ledene police odlomile med letoma 2000 in 2002.

V zadnjem letu je tako proti otoku počasi plulo več ledenih gmot, precej nenavadno pa je, da se je ta pomaknila tako severno. Znanstveniki so zato prepričani, da bo ledena gora razpadla in se kmalu raztopila, dokler pa se to ne bo zgodilo, predstavlja grožnjo za vse ladje, ki plujejo po območju.