Ledeno vreme pustoši tudi po severovzhodu ZDA

Ledena nevihta, ki je v petek zajela osrednji del ZDA, se je včeraj preselila na severovzhod in zahtevala najmanj 39 smrtnih žrtev v šestih zveznih državah.

Objavljeno
16. januar 2007 14.33
New York - Ledena nevihta, ki je v petek zajela osrednji del ZDA, se je včeraj preselila na severovzhod in zahtevala najmanj 39 smrtnih žrtev v šestih zveznih državah. Brez elektrike je ostalo več kot pol milijona odjemalcev, drevesa in daljnovode je prekrila ledena prevleka, zaradi teže pa pokajo in padajo. Zima je prizadela tudi Kalifornijo, kjer je uničenih tri četrtine nasadov limon. Škoda znaša več kot milijardo dolarjev.

Prihaja do izpada elektrike

Ledena ujma je zahtevala 15 smrtnih žrtev v Oklahomi, po osem v Missouriju in Iowi, štiri v New Yorku, tri v Teksasu in eno v državi Maine. V prestolnici Teksasa Austinu so odpovedali za danes napovedano inavguracijsko parado republikanskega guvernerja Ricka Perryja, medtem pa nacionalna garda na različnih območjih pomaga ljudem s potrebščinami in generatorji. V Missouriju je brez elektrike 300.000 odjemalcev, vendar naj bi to uredili že do srede.

Brez elektrike je v ponedeljek ostalo 135.000 odjemalcev v državi New York in New Hampshire, v Oklahomi pa 106.000. Do izpadov elektrike zaradi pokanja daljnovodnih žic prihaja tudi v Michiganu in drugje. Oblasti na najbolj prizadetih območjih ljudem odsvetujejo potovanja, ki so zaradi ledu po cestah izjemno nevarna. Prihaja tudi do odpovedi letalskih poletov.

Neurje na Švedskem terjalo pet življenj

Hudo neurje, ki je konec tedna pustošilo po Skandinaviji, še posebej na Švedskem, je po zadnjih podatkih terjalo pet življenj. V ponedeljek sta namreč na jugu Švedske umrla še dva moška, stara 58 in 73 let, medtem ko sta odstranjevala posledice neurja, o smrtnem primeru pa so poročali tudi z otoka Oland v Baltskem morju.

Na otoku Oland je neurje sicer uničilo tudi pomembno turistično znamenitost: tri metre visok kamnit križ iz 13. stoletja. Siloviti vetrovi so namreč iz tal dobesedno izpulili majhno čolnarno in jo zalučali v križ, ki se je pri tem podrl in razbil na tri dele.

Po podatkih švedske meteorološke službe je bilo omenjeno neurje najhujše v tej državi v zadnjih dveh letih. Brez električne napeljave je ostalo okoli 230.000 gospodinjstev in več deset tisoč jih je tudi danes še vedno brez elektrike. Podobno velja za telefonske linije.