Legiji dosodili 15 let zapora

Beograjsko okrožno sodišče je na 15 let zapora obsodilo nekdanjega poveljnika pred leti razpuščene posebne policijske enote Milorada Ulemeka Legijo zaradi sodelovanja v poskusu atentata na srbskega zunanjega ministra Vuka Draškovića oktobra 1999.

Objavljeno
16. februar 2007 17.41
Milorad Ulemek – Legija, nekdanji poveljnik srbskih specialcev in vodja zloglasnega zemunskega klana, na sojenju pred posebnim sodiščem v Beogradu
Beograd - Beograjsko okrožno sodišče je na 15 let zapora obsodilo nekdanjega poveljnika pred leti razpuščene posebne policijske enote (JSO) Milorada Ulemeka Legijo zaradi sodelovanja v poskusu atentata na aktualnega srbskega zunanjega ministra Vuka Draškovića 3. oktobra 1999, ko so življenje izgubili štirje njegovi tesni strankarski sodelavci. Legija je sicer prvoobtoženi še v nekaj sodnih postopkih, za sodelovanje pri umoru nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stambolića pa je že dobil 40 let zapora.

Poskus terjal štiri žrtve, Drašković le z manjšimi praskami

Začetek postopka za zločin na t.i. ibarski magistrali sega v leto 2002, ko so bili na zatožni klopi le štirje obtoženci. Januarja 2003 je beograjsko okrožno sodišče dva obtoženca razglasilo za neposredne storilce in vsakemu prisodilo po 15 let zapora. Prvi človek srbske tajne policije Radomir Marković je kot soudeleženec dobil 7 let zapora, četrtega obtoženca pa je sodišče oprostilo obtožb. Takrat Legija še ni bil na zatožni klopi.

Zločin na magistrali Beograd - Kragujevac je bil precej nenavaden. Pred dobrimi sedmimi leti je približno 60 kilometrov od srbske prestolnice kolono avtomobilov z vrhom takrat ene od najmočnejših opozicijskih strank v Srbiji (Srbsko gibanje za prenovo - SPO) v zasedi čakal tovornjak s peskom. Tovornjak se je zaletel v vozilo, v katerem je bil Drašković in štirje njegovi najbližji sodelavci, vključno z bratom njegove soproge Danice, Veselinom Boškovićem. Vsi štirje so bili takoj mrtvi, Drašković pa jo je odnesel le z manjšimi praskami.

Prvo in drugo sodbo vrhovno sodišče razveljavilo

Vrhovno sodišče Srbije je prvo sodbo za ta zločin razveljavilo in naložilo novo sojenje. V ponovljenem postopku je bil prvič na zatožni klopi tudi Legija in beograjsko okrožno sodišče je junija leta 2005 njega in še pet pripadnikov rdečih baretk, kot so imenovali JSO, obsodilo na po 15 let. Marković je takrat dobil 10 let zapora.
Vrhovno sodišče je maja 2006 razveljavilo tudi drugo sodbo in še enkrat naložilo novo sojenje. Danes je na 15 let zapora obsojen še en obtoženec, štirje so dobili po leto dni manj, nekdanji Marković pa bo za zapahi 8 let.

Legija je sicer prvoobtoženi še v treh velikih procesih, vključno s postopkom za umor srbskega premiera Zorana Djindjića 12. marca 2003. Julija leta 2005 je sodišče v Beogradu Legijo obsodilo na 40 let zapora zaradi sodelovanja v umoru nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stambolića avgusta 2000. Po 40 let so dobili še trije njegovi pajdaši, z obtožnico pa je bil zajet tudi drugi poskus atentata na Draškovića junija 2000 v Budvi, ko je vodja SPO vnovič na čudežen način ostal živ.