Leko soglasno potrjen za predsednika hrvaškega sabora

Leko je bil doslej prvi podpredsednik sabora in je nadomeščal pokojnega predsednika sabora Borisa Šprema.

Objavljeno
10. oktober 2012 13.30
cropix_ustanovna seja
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Socialdemokrat Josip Leko je danes postal novi predsednik hrvaškega sabora. Na seji parlamenta je po pisanju Slovenske tiskovne agencije namreč dobil soglasno podporo poslancev. Leko je bil doslej prvi podpredsednik sabora in je nadomeščal prejšnjega predsednika sabora Borisa Šprema, ko je bil letos poleti na zdravljenju zaradi raka. Šprem je umrl konec septembra.

»Pred nami so novi izzivi parlamentarne demokracije. Kot družba in država vstopamo v nove pravne odnose z EU, nameravamo uresničiti svoje interese, zato mora parlament poiskati rešitve, da bi vladi pustili dovolj svobode v institucijah Evropske unije«, hkrati pa izvajati parlamentarni nadzor nad odločitvami v imenu hrvaških državljanov, je danes dejal novi predsednik hrvaškega sabora.

Leko je eden izmed najbolj izkušenih poslancev SDP − v saboru je po pisanju STA že 12 let. Velja za odličnega poznavalca hrvaške ustave in saborskega poslovnika. Za enega izmed petih podpredsednikov sabora je bil izvoljen po parlamentarnih volitvah decembra lani.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da je bil predlog SDP za njegovo kandidaturo povsem logičen.

Poleg dolgoletnih parlamentarnih izkušenj je Leko vrsto let tudi v vrhu SDP. Člansko izkaznico socialdemokratov ima od leta 1990, bil je eden od tesnih sodelavcev pokojnega hrvaškega premiera Ivice Račana, že drugi mandat pa je predsednik glavnega odbora SDP.

Ima korektne odnose s hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem, ki je bil navzoč na začetku današnje saborske seje.

Poslanci so danes za novo podpredsednico sabora potrdili izkušeno poslanko SDP, 62-letno diplomirano ekonomistko Dragico Zgrebec, dodaja STA.

Kot so napovedali hrvaški mediji, naj bi Leka na čelu saborskega odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem nadomestil mladi socialdemokrat Peđa Grbin, medtem ko bo Špremov poslanski položaj prevzela dosedanja namestnica v ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport Marija Lugarić, ki je tudi ena od bolj izpostavljenih članic SDP, zaključuje STA.