Lenuhi ali zagovorniki pravičnosti?

Študentski protesti se iz Avstrije počasi širijo tudi v Nemčijo, okrog 150 študentov je zavzelo dve predavalnici na univerzi Heidelberg,  nato pa so to naredili še v Münstru.

Objavljeno
04. november 2009 21.31
Fakulteta za matematiko in fiziko
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar
Dunaj - Študentski protesti se iz Avstrije počasi širijo tudi v Nemčijo, v torek zvečer je okrog 150 študentov zavzelo dve predavalnici na univerzi Heidelberg, v sredo pa so to naredili še v Münstru - kakor poročajo, enako odlično organizirano s spletnimi in drugimi elektronskimi komunikacijami. Avstrijski študenti pa za danes napovedujejo, da se bodo iz predavalnic preselili na ulice, velike demonstracije načrtujejo na Dunaju, v Linzu, Celovcu in Gradcu.

Stara osrednja palača dunajske univerze stoji ob osrednji mestni krožni ulici Ring, zato bodo študenti, če se bodo od tam odpravili proti ministrstvu za visoko šolstvo in naprej proti trgu Urbana Loritza, ob zunanjem prometnem krogu Gürtel ustavili promet v vsem mestu. Skupaj z njimi naj bi protestirali njihovi profesorji pa tudi učenci srednjih in osnovnih šol ter menda celo malčki iz otroških vrtcev. V Salzburgu pa so jezni študentje že v ponedeljek razstavili velikanski napis »Free Uni«.

Raziskave javnega mnenja kažejo, da kar 42 odstotkov Avstrijcev podpira protestnike, ki, naveličani prenapolnjenih predavalnic in na stotine študentov na enega profesorja, zahtevajo več denarja za šolstvo. Na študentsko stran se postavljajo tudi univerzitetni rektorji.

Edini, ki ne daje lahkih obljub, je zvezni kancler Werner Faymann; če bi še tako rad, ve, da za vse, kar zahtevajo študenti, preprosto nima denarja. V torek se je kancler celo zavzemal za omejitev števila študentov, da bi s tem pridobili boljše razmere za tiste, ki bodo dobili prostor, a so protestniki jezno skočili pokonci in spet zahtevali boljše razmere za vse, zato je kancler opustil takšno razmišljanje.

Pravzaprav ne preseneča, da so se avstrijskim študentom pridružili tudi nemški, saj ti v čedalje večjem številu študirajo v Avstriji in s tem še poslabšujejo položaj. Doma imajo že marsikje omejitve, zato je za mnoge študij v drugih nemško govorečih državah edina rešitev in Nemcev je med vsemi študenti v Avstriji že sedem odstotkov.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela