Letalsko osebje bo stavkalo

Okoli 11.000 uslužbencev družbe British Airways, ki delajo na letalih, bo dva dni stavkalo zaradi krajših bolniških dopustov in prenizkih plač.

Objavljeno
26. januar 2007 07.10
Promet bo stekel že drevi
London - Bo na londonskem Heathrowu in drugih britanskih letališčih prihodnji teden spet takšna zmeda, kakršna je bila nedavno zaradi terorističnih groženj? To še ni jasno, vsekakor pa zmeda bo, saj bo na stotisoče potnikov moralo iskati druge letalske prevoznike. Vzrok? Stavka, ki jo je za 30. in 31. januar napovedal sindikat transportnih delavcev T&G. Zajela naj bi 11.000 uslužbencev – toliko jih je od vseh 14.000 zaposlenih včlanjenih v sindikat –, ki delajo na potniških letalih največjega letalskega prevoznika British Airways.

Stavka skoraj zagotovo bo, čeprav so sindikalistično akcijo, načrtovano že za 29. januar, preložili za en dan, da bi tako dali še zadnjo možnost za pogajanja. Glavni vzrok za stavko je odločitev, ki jo je vodstvo družbe British Airways sprejelo pred poldrugim letom in po kateri se je povprečje bolniških dopustov občutno skrajšalo – z nekdanjih 22 na sedanjih 12 dni na leto. Pri BA trdijo, da je to povprečje še vedno višje od splošnega povprečja na Otoku, ki znaša sedem dni na leto. Prizadeti uslužbenci, ki so se kot člani sindikata skoraj soglasno odločili za stavko, trdijo, da jih novi režim bolniških dopustov sili, da prihajajo na delo celo bolni. Dodatni razlog za stavko pa so poleg nekaterih neustreznih delovnih razmer še nizke začetne plače za člane letalskih posadk.

Več si preberite v današnjem Delu!