Leto dni pozneje: referendum o Obami

V Virginiji in New Jerseyju sta guvernerja postala republikanca. Republikanci trdijo, da gre za velik poraz predsednika Baracka Obame. Zdi se, da se razpoloženje med ameriškimi volivci spreminja.

Objavljeno
04. november 2009 21.05
Boris Čibej
Boris Čibej
Washington - Eno leto po tem, ko so po dveh mandatih republikanskega predsednika Georgea Busha proslavljali demokrati, ker je na predsedniških volitvah zmagal njihov kandidat Barack Obama, se zdi, da se razpoloženje med ameriškimi volivci spreminja, saj so v torek na dvojih regionalnih volitvah podprli republikanske kandidate za novega guvernerja. Republikanci veselo razlagajo, da so ti volilni izidi velik poraz za novo ameriško administracijo, liberalci pa trdijo, da se ni pripetilo nič tragičnega, in dokazujejo, da je tak razplet nekaj običajnega.

 

Oči ameriške javnosti so bile v zadnjih nekaj tednih uprte zlasti v zvezno državo Virginija, ki je lani prvič po 44 letih glasovala za demokratskega predsedniškega kandidata. V tej »južni« državi, kjer je bil med državljansko vojno sedež konfederacijskih oblasti, se je v zadnjih letih zelo spremenila struktura prebivalstva. Zlasti v severnem delu, ki meji na prestolnico, se je naselilo veliko imigrantov in uslužbencev zveznih oblasti, ki so postavili liberalno protiutež zelo konservativnim ruralnim delom te zvezne države. V zadnjih desetletjih so tamkajšnji prebivalci običajno glasovali za republikanske predsedniške kandidate, lani pa je Obama s 53 odstotki glasov premagal republikanskega tekmeca Johna McCaina.

 

Obama pripomogel k zmagi republikanca?


A prebivalci Virginije so se odločali za republikance le na predsedniških volitvah, pri glasovanju za predsednika njihove lastne zvezne države pa so več uspeha imeli demokratski kandidati. Od konca druge svetovne vojne je Virginijo vodilo 12 demokratskih in le pet republikanskih guvernerjev. Zadnja dva sta bila demokrata, v torek pa je z 18 odstotki glasov prednosti gladko zmagal republikanec Robert McDonnell. Konservativni analitiki pravijo, da je to velik poraz tako za demokratsko stranko, saj je dosedanji guverner Tim Kaine tudi predsednik nacionalnega odbora te stranke, kot za predsednika Obamo, ki je demokratskega guvernerskega kandidata Creigha Deedsa javno podpiral in mu tudi osebno priskočil na pomoč pri mobiliziranju volivcev.

 

Liberalni komentatorji pa opozarjajo, da je za Deedsov poraz kriva slaba volilna udeležba, saj se je lani na predsedniške volitve zgrnilo skoraj tri četrtine volilnih upravičencev iz Virginije, v torek pa je na volišča prišlo le nekaj več kot 40 odstotkov volivcev. Med njimi je bila večina privržencev republikanske stranke, demokrati pa so tokrat ostali doma. Nekateri analitiki celo trdijo, da je Obama, ko je prišel osebno podpret demokratskega kandidata, temu naredil slabo uslugo. Ljudje so ga na zborovanjih sicer navdušeno pozdravili, a to jih ni prepričalo, da bi šli glasovat za ne pretirano priljubljenega Deedsa. Pač pa so se republikanci ustrašili še vedno velike priljubljenosti predsednika in se množično odpravili na volišča.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela