Leto in pol po državnem udaru volitve za predsednika

V Mavretaniji so odprli kakih 2400 volišč, na katerih lahko prebivalci volijo novega predsednika. Opazovalci tokratne volitve ocenjujejo kot najsvobodnejše v zadnjih 50 letih.

Objavljeno
11. marec 2007 12.40
Nouakchott - V Mavretaniji se je ob 8. uri po srednjeevropskem času odprlo kakih 2400 volišč, na katerih lahko prebivalci do 8. ure zvečer volijo novega predsednika. Ta bo prevzel oblast od vojaške hunte, ki je avgusta 2005 v mirnem državnem prevratu strmoglavila dotedanjega predsednika Maaouyio Oulda Tayo. Opazovalci tokratne volitve ocenjujejo kot najsvobodnejše v zadnjih 50 letih, rezultati pa bodo znani šele čez nekaj dni.

Končalo 19-mesečno prehodno obdobje v demokracijo

Z današnjimi volitvami, po katerih naj bi se vojaška hunta umaknila z oblasti, se bo v tej nekdanji francoski koloniji na zahodu Afrike končalo 19-mesečno prehodno obdobje v demokracijo. Hunta je svojim članom prepovedala kandidiranje na teh volitvah, da bi zagotovila transparentnost, ki jo je obljubila ob državnem udaru leta 2005.

Junija lani je hunta organizirala ustavni referendum, na katerem so z veliko večino podprli zakon, ki predsedniku dovoljuje le dva petletna mandata. Pred tem je lahko imel predsednik neomejeno število šestletnih mandatov. Pet mesecev kasneje je hunta organizirala lokalne in parlamentarne volitve, za katere so mednarodni opazovalci dejali, da so potekale pošteno in svobodno.

Januarja letos so v Mavretaniji izvedli še senatorske volitve, tokratne predsedniške pa tako predstavljajo zadnji korak procesa demokratizacije.

Potrebnih 50 odstotkov glasov

Okoli 1,1 milijona volilnih upravičencev izbira med 19 kandidati, možnosti za zmago pa imajo predvsem trije. To so opozicijski politik Ahmed Ould Daddah, Sidi Ould Chikh Abdellahi, ki uživa podporo privržencev nekdanjega predsednika, in neodvisni kandidat Zeine Ould Zeidane. Če nihče ne dobi potrebnih 50 odstotkov glasov, bo 25. marca potekal drugi krog volitev.