Letta dobil zaupnico, Berlusconi klofuto

Za Italijane, vajene, da jim zadnje dve desetletji ritem narekuje Silvio Berlusconi, je bilo današnje dogajanje dramatično.

Objavljeno
02. oktober 2013 19.39
TOPSHOTS-ITALY-POLITICS-GOVERNMENT-SENATE-LETTA-CRISIS
Tone Hočevar, zunanja politika
Tone Hočevar, zunanja politika

Rim - Italijanski premier Enrico Letta je dobil izdatno zaupnico v senatu, potem še v poslanski zbornici, kjer ima njegova Demokratska stranka večino tudi brez pomoči zaveznikov. V zgornjem domu je zanj glasovalo 235 senatorjev, proti jih je bilo le 70. Njegov padec je terjal glavni partner v koaliciji Silvio Berlusconi, ki je iz senata odšel sklonjene glave, ob glasnih žvižgih in zmerljivkah.

Za Italijane, vajene, da jim zadnje dve desetletji ritem narekuje medijski mogotec Silvio Berlusconi, je bilo današnje dogajanje dramatično. Odkar je Vitez od svojih ministrov v vladi Enrica Lette zahteval odstop, se je zdelo, da državo čakajo predčasne volitve, že druge letos. Tako se je zdelo tudi še danes dopoldne. Dogajanje pa je obrnilo v drugo smer 25 senatorjev Ljudstva svobode, ki so objavili, da bodo podprli Lettovo vlado, ki poskuša rešiti hudo krizo vse države, v tej vladi pa njihova stranka enakopravno sodeluje.

Enrico Letta, 47-letni politik zmerno leve Demokratske stranke, ki je zrasel v krščanski demokraciji in vodil podmladek Evropske ljudske stranke, je senatorje in vso italijansko javnost dramatično opozoril na posledice, ki jih lahko prinese padec vlade v trenutku, ko gospodarski kazalci še vedno kažejo slabo, hkrati pa je njegova široka vlada že storila celo vrsto korakov za izhod iz krize.

Silvio Berlusconi, ki »gledališke predstave«, kakor je bila današnja, uprizarja zato, da bi se rešil izgona iz senata, zaporne kazni in prepovedi opravljanja javnih funkcij, je ugotovil, da je poražen, saj 25 senatorjev na drugi strani bariere lahko pomeni dokončni razpad berlusconizma. Oznanil je, da podpira vlado, zanjo bo glasovalo celotno Ljudstvo svobode. Nekateri jastrebi iz berlusconijevskih vrst, med njimi Alessandra Mussolini, so se na glasovanju vendarle pridružili Gibanju pet zvezd, Severni ligi in skrajni desnici.

Lettova vlada zdaj lahko nadaljuje delo. V njej še naprej sodelujejo med seboj sprti Demokrati, ki se spet pripravljajo na notranje obračune, od danes razklano Ljudstvo svobode in Montijevi somišljeniki, ki so vodili prejšnjo, tehnično vlado. Ta je prav tako kot Lettova lahko delovala samo ob skupni podpori demokratov in berlusconijevcev. Vitez jo je strmoglavil po samo enem letu.

Posebej zanimivo vprašanje je, kaj se bo po današnjem dogajanju v senatu zgodilo na desnici, v Ljudstvu svobode. Silvio Berlusconi je bil sicer res poražen, vendar to še ne pomeni, da se upornikom ne more maščevati. Njegova stranka ni prava stranka, ampak gibanje, ki ga je doslej združeval samo Berlusconi, ustanovitelj, simbol in gonilna sila.