Libbyja lahko pomilosti le Bush

Porota sodišča v Washingtonu je nekdanjemu šefu kabineta podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, Lewisu Libbyju zaradi oviranja preiskave o identiteti tajne agentke CIA Valerie Plame, hudo zagrozilo.

Objavljeno
06. marec 2007 20.24
Nekdanji šef kabineta podpredsednika ZDA Lewis Libby (desno) ob svojem pravnem zastopniku Theodore B. Wellsu pred zveznim sodiščem v Washingtonu
Washington - Porota sodišča v Washingtonu je nekdanjega šefa kabineta podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, Lewisa Libbyja, spoznala za krivega po štirih od petih točkah obtožnice v zvezi s preiskavo izdaje identitete tajne agentke CIA Valerie Plame.

V naslabšem primeru za Libbyja do 25 let zapora in milijon dolarjev denarne kazni

Libbyju sedaj v najslabšem primeru grozi do 25 let zapora in milijon denarne kazni, vendar lahko sodišče izreče tudi precej nižjo kazen, obstaja pa tudi možnost predsedniške pomilostitve. Sodnik Reggie Walton bo Libbyju izrekel kazen enkrat po 15. maju.

Libby je lagal

Libby sicer ni bil obtožen kaznivega dejanja izdaje identitete tajne agentke CIA, ampak so ga tožilci vzeli v precep, ker jih je med preiskavo tega dejanja oviral z zavajanjem in neresničnimi izjavami.
Primer se je začel zapletati, ko je veleposlanik Joseph Wilson leta 2002 odpotoval v Niger, kjer je ugotovil, da so bile obtožbe na račun Iraka o kupovanju uranove rude v tej afriški državi, o čemer so nenehno govorili visoki predstavniki administracije predsednika Busha, izmišljene.

Libby je razburil neokonzervativca

Wilson je to julija 2003 napisal v prispevku za časnik New York Times, nekaj dni kasneje pa je neokonzervativni kolumnist Robert Novak napisal, da je iz dveh virov v Beli hiši izvedel, da je Wilson poročen s tajno agentko CIA Valerie Plame, in namignil, da njegova pot v Niger ni bila resna. Wilson je zatrdil, da gre za pritlehno maščevanje Bele hiše zaradi razkrivanja resnice o pripravah na vojno v Iraku in zahteval preiskavo, kar je čez nekaj časa zahtevala tudi CIA.

Primera se je lotil posebni tožilec Patrick Fitzgerald, januarja letos pa se je začel sodni proces proti Libbyju, ki je bil eden od visokih predstavnikov administracije, ki so novinarjem govorili o identiteti tajne agentke. Ostali vpleteni niso bili obtoženi, domnevno zato, ker niso lagali med preiskavo. Libbyjevi odvetniki so na začetku procesa sicer trdili, da je Bela hiša žrtvovala Libbyja, da zaščiti druge ljudi, na primer Bushevega političnega stratega Karla Rovea.

Med predstavitvijo obrambe pa o teh obtožbah ni bilo več slišati in začele so se govorice, da je 56-letni Libby s pomočjo Cheneyja v primeru razglasitve za krivega na poti do predsedniške pomilostitve. Proces proti Libbyju, razen med novinarji, pravniki in politiki v Washingtonu, pri Američanih ni vzbujal veliko pozornosti, ker so bili razlogi za vojno proti Iraku do januarja letos že tako ali tako hudo diskreditirani, večina Američanov pa si v tem trenutku želi le konca vojne.