Liberijske volitve: umik tekmeca težava za Sirleafovo

Tako rekoč zagotovljena zmaga sedanje 
liberijske predsednice bo brez zadostne udeležbe volivcev problematična.

Objavljeno
08. november 2011 19.52
Posodobljeno
08. november 2011 20.30
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

V drugem krogu predsedniških volitev so Liberijci lahko izbirali med sedanjo predsednico Ellen Johnson-Sirleaf in kandidatom opozicije Winstonom Tubmanom, čeprav se je ta v znamenje protesta prejšnji teden umaknil iz volilne tekme.

Za izstop iz boja za predsedniški položaj se je Tubman odločil zaradi domnevnih poskusov poneverbe volilnih glasov. Njegov umik prejšnji teden je bil razlog za množičen protestni shod v prestolnici Monrovia, ki se je sprevrgel v strelski obračun med privrženci opozicije in policijo. V ponedeljkovem nasilju je po uradnih podatkih umrl en človek, po navedbah opozicije pa najmanj štirje ljudje.

Kršitve in večje nepravilnosti so se po Tubmanovem prepričanju zgodile že v prvem krogu volitev, oktobra, ko je zmagala sedanja liberijska predsednica Ellen Johnson-Sirleaf. Za prvo žensko predsednico na afriški celini bi dobljeni drugi krog na volitvah pomenil nov petletni mandat. Kljub dejstvu, da je Tubman izstopil iz volilne tekme, sta bili na glasovnicah natisnjeni fotografiji obeh kandidatov.

Brez udeležbe ni legitimnosti

Okoli 4500 volišč po vsej državi je zjutraj bolj ali manj samevalo. V Monrovii, od koder je poročal britanski BBC, je bila volilna udeležba zanemarljiva, še posebno v primerjavi s prvim krogom volitev. Kljub umiku opozicijskega kandidata iz predsedniške tekme je volilna komisija prebivalce in v ponedeljek pozivala, naj vendarle oddajo glasovnice. Ellen Johnson-Sirleaf, od prejšnjega tedna dalje edina kandidatka za predsedniški položaj, bo lahko s končno zmago zadovoljna le ob zadostni volilni udeležbi. V nasprotnem primeru utegne biti njena legitimnost sporna.

Tokratne volitve so, prvič po koncu krvave državljanske vojne, potekale v izključni organizaciji liberijskih oblasti, in ne Združenih narodov. Letošnja Nobelova nagrajenka za mir je v nedeljo, v enem svojih zadnjih nastopov pred odprtjem volišč, izrazila prepričanje, da si nihče v državi, ne glede na ostro retoriko, ne želi ponovitve konflikta, v katerem je izgubilo življenje četrt milijona ljudi.

Mednarodni opazovalci volitev so navedbe Winstona Tubmana o domnevnem poneverjanju glasovnic označili za neutemeljene. OZN, ZDA in EU so v zadnjih dneh kritizirale odločitev sina nekdanjega liberijskega voditelja Williama Tubmana in ga pozvale, naj se vrne v volilni boj. Analitiki so prepričani, da je bojkot volitev le del strategije, s katero hoče opozicija Sirleafovi in njeni vladi odvzeti nekaj legitimnosti.