Po napadu na ameriški konzulat aretirali štiri osumljence

Ameriški preiskovalci so identificirali avtorja spornega filma, ki je na Bližnjem vzhodu spodbudil protiameriške proteste.

Objavljeno
14. september 2012 10.26
Posodobljeno
14. september 2012 10.33
TOPSHOTS-LIBYA-US-UNREST-BENGHAZI
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Libijske oblasti so v okviru preiskave napada na ameriški konzulat v Bengaziju, v katerem so bili pred dnevi ubiti štirje Američani, med njimi tudi veleposlanik Christopher Stevens, aretirale štiri osumljence. »Štiri moške zaslišujemo, saj so osumljeni, da so spodbujali dogodke na ameriškem konzulatu,« je po poročanju britanske tiskovne agencije Reuters dejal namestnik notranjega ministra Vanis Šarif. Podrobnosti ni pojasnil.

Ameriški veleposlanik Christopher Stevens in še trije člani diplomatskega osebja − nekdanja pripadnika posebnih enot ameriških marincev Tyrone Woods in Glen Doherty ter Sean Smith iz urada za informiranje − so bili v torek zvečer ubiti v napadu na konzulat v Bengaziju. Napad je menda povzročil na spletu objavljeni amaterski film Nedolžnost muslimanov, ki žaljivo prikazuje preroka Mohameda. Protestniki so zaradi filma že v ponedeljek napadli ameriško veleposlaništvo v Kairu, nemiri pa so se v več državah nadaljevali tudi včeraj.

Ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil napad na konzulat v Bengaziju in zatrdil, da bodo napadalci za svoje dejanje odgovarjali. Združene države so proti Libiji že včeraj napotile enoto marincev iz protiteroristične enote, ki so okrepili varovanje ameriškega diplomatskega osebja v Tripoliju, in dva rušilca, opremljena z raketnimi izstrelki.

Ameriški preiskovalci sicer preiskujejo možnost, da so napad organizirali s teroristično organizacijo Al Kaida povezani skrajneži, ki so protest proti filmu izrabili zgolj za pretvezo. Neimenovani ameriški uradnik je po pisanju BBC namreč dejal, da je bil napad v Bengaziju predobro usklajen, organiziran in izveden, da bi šlo le za spontan protest zaradi filma.

Libijska vlada se je medtem opravičila za napad v Bengaziju, premier Mustafa Abu Šagur pa je sporočil, da so pri preiskavi smrtonosnega napada dosegli pomemben napredek. Hkrati je odločno zavrnil navedbe, da je na libijskih tleh dejavna Al Kaida.

Identificirali avtorja žaljivega filma

Ameriške zvezne oblasti so medtem identificirale domnevnega avtorja filma Nedolžnost muslimanov. Gre za 55-letnega koptskega kristjana iz juga Kalifornije po imenu Nakoula Basseley Nakoula. Moški, ki je trenutno pogojno na prostosti zaradi finančnih poneverb, se po poročanju ameriške tiskovne agencije AP skriva za psevdonimom Sam Bacile.

Igralci, ki so nastopili v filmu, pa so v skupni izjavi zapisali, da so jih glede filmskega projekta prevarali in nekaj njihovih dialogov grobo ponaredili. Kot so pojasnili, so v angleški različici filma neposredne žaljive reference na preroka Mohameda dodali pozneje, kar je menda povsem jasno vidno. »Celotna zasedba je zelo vznemirjena. Čutimo se izkoriščene,« so v sporočilu, ki ga navaja Los Angeles Times, zapisali igralci in dodali, da bodo podjetje za produkcijo filma tožili.