Libijski NPS: Gadafija so ubili revolucionarji

V Narodnem prehodnem svetu pravijo, da so prejeli še nepotrjeno informacijo o aretaciji Gadafijevega sina Saifa al Islama.

Objavljeno
20. oktober 2011 11.57
Posodobljeno
20. oktober 2011 12.10
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Tripoli − Libijski Narodni prehodni svet (NPS) je sporočil, da so vojaki po padcu še zadnje trdnjave privržencev nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija − mesta Sirta − ujeli tudi samega polkovnika. Poveljnik sil NPS Abdul Hakim Belhaj je po pisanju Al Džazire potrdil, da je Momaer Gadafi zaradi hudih ran umrl, potem ko so ga zajeli na begu iz Sirte. Skrival naj bi se v kanalizacijskem jašku v Sirti.

Gadafijevo smrt sta po pisanju katarskega medija potrdila Mahmud Džibril in podpredsednik NPS Abdul Hafiz Goga. »Svetu naznanjamo, da je bil Moamer Gadafit ubit v rokah revolucionarjev,« je Goga povedal na tiskovni konferenci v Bengaziju. Libijski veleposlanik v Londonu je dejal: »Potrjujem, da je Gadafi mrtev, to dokazujejo tudi fotografije. Truplo je v Misrati.« Svet je potrdil, da je mrtev tudi Gadafijev sin Mutasim. Po pisanju tujih medijev so polkovnika ubili z 9-milimetrsko pištolo.

Aretirali Saifa al Islama?

Po besedah vodje NPS Mustafa Abdula Džalila bodo jutri »uradno naznanili osvoboditev Libije«, ko bodo podali tudi informacije o Gadafijevi smrti. »S potrditvijo, da so vsi zlobneži, med njimi tudi Gadafi, izginili iz te nam ljube dežele, je čas, da Libijci začnejo znova.«

Po podatkih NPS so se po Gadafijevi smrti spopadi nadaljevali v mestu Vadi al Ater. »Revolucionarji so zajeli oboroženo vozilo, v katerem bi lahko bil Saif al Islam,« je dejal Abdul Džalil. Po pisanju Al Džazire so domnevno ranjenega Gadafijevega sina menda aretirali. Prijeli naj bi tudi Gadafijevega bratranca Ahmeda Ibrahima.

Pred tem so zdravniki potrdili smrt obrambnega ministra Abuja Bakra Junisa, ki so ga menda ubili med Gadafijevo aretacijo.

Ob zori v Sirti

Predstavnik NPS Abdel Madžid je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da so ranjenega Gadafija odpeljali z rešilcem. Kot je dodal, so ga ob zori ujeli v bližini Sirte, ko je poskušal pobegniti s konvojem vozil, ki so ga napadla letala zveze Nato. Zajeli so menda tudi Gadafijevega svetovalca Ahmeda Ibrahima in tiskovnega predstavnika padlega režima Muso Ibrahima.

Gadafiju naklonjena televizija je informacije o njegovi aretaciji in smrti zanikala in jih označila za neosnovane. »Gadafi je dobrega zdravja,« so sporočili. V preteklosti so se informacije o Gadafijevem zajetju ali smrti sicer že večkrat izkazale za neresnične.

Padla zadnja Gadafijeva utrdba

Zadnji spopad za mesto Sirta se je sicer začel okoli osme ure zjutraj in po poročanju ameriške tiskovne agencija AP končal po približno 90 minutah. Le malo pred napadom je iz mesta poskušalo z avtomobili pobegniti nekaj Gadafijevih privržencev, ki pa so jih prestregli in jih več tudi ubili nekdanji uporniki.

Po zadnji bitki za Sirto so revolucionarji začeli iskati Gadafijeve borce, ki se morda še skrivajo v mestu. Zajeli so jih najmanj 16, odkrili pa tudi velike zaloge orožja. V mestu so odjeknili tudi streli praznovanja.

Kljub padcu Sirte še ni znano, ali se bodo Gadafijevi privrženci, ki so uspeli pobegniti, borili še naprej. Na voljo imajo sicer dovolj orožja, ki ga je Gadafi menda nagrmadil in skril v puščavi, vendar pa se, vsaj zaenkrat, ni oblikovalo še nikakršno vodstvo. Gadafi za razliko od nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina namreč ni imel dobro organizirane politične stranke, ki bi lahko služila kot osnova za oblikovanje gverilske organizacije.

Spremljajte neposreden prenos Al Džazire: