Libijski protesti terjali nove žrtve

Libijske varnostne sile so med včerajšnjim nasilnim zatrtjem protirežimskih protestov ubile najmanj 24 ljudi, poroča nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW). V današnjih protestih pa je bilo ubitih več deset ljudi.

Objavljeno
18. februar 2011 12.03
Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Tripoli - Na vzhodu Libije je bilo med današnjimi protesti proti režimu Moamerja Gadafija, ki državi vlada že 41 let, ubitih najmanj 27 ljudi. Posebej vroče naj bi bilo v drugem največjem libijskem mestu Bengazi, pa tudi v kraju Al Baida, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na navedbe opozicijskih aktivistov.

HRW: Libijske varnostne sile ubile 24 ljudi

Humanitarna organizacija HRW, ki se sklicuje na navedbe prič, poroča, da so varnostne sile med libijskim dnevom gneva proti dolgoletnemu voditelju Moamerju Gadafiju ubile 24 protestnikov, več deset pa ranile.

Najhujše nasilje se je razplamtelo v mestu Al Baida na vzhodu države. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je tamkajšnje medicinsko osebje včeraj zaprosilo za dodatne zaloge zdravil, saj so morali oskrbeti 70 ranjenih protestnikov, med katerimi je bila polovica v kritičnem stanju. Eden izmed protestnikov je za HRW dejal, da so varnostne sile proti njim uporabile pravo strelivo in pri tem ubile 16 ljudi.

Nemiri so zajeli tudi mesto Bengazi, kjer se je pred sodiščem zbralo stotine odvetnikov, aktivistov in ostalih protestnikov, ki so zahtevali ustavne spremembe in spoštovanje vladavine prava. Po podatkih HRW je protestnike najprej napadla skupina moških v civilnih oblačilih, oboroženih z noži, kasneje pa so se jim pridružile še varnostne sile, ki so menda ubile 17 ljudi.

Gadafi že zbira podpornike

Libijska državna tiskovna agencija JANA medtem poroča, da poskuša Gadafi okoli sebe zbrati podpornike, eden izmed spletnih časnikov, naklonjen režimu, pa piše, da je njegov sin obiskal varnostne sile na vzhodu države, kjer so včeraj potekali številni protesti, in vojski ponudil finančno pomoč.