Litva napoveduje alternativo ruski dobavi nafte

Litva, Belorusija in Ukrajina naj bi preučevale nekatere možnosti nove poti za oskrbo z nafto, ki bo alternativa ruskemu sistemu.

Objavljeno
15. februar 2007 14.50
Vilnius/Minsk - Litva, Belorusija in Ukrajina že proučujejo nekatere možnosti nove poti za oskrbo z nafto, ki bo alternativa ruskemu sistemu, je po današnjem poročanju ruskega časnika Kommersant dejal predsednik Litve Valdas Adamkus. Litva namreč načrtuje obnovitev svojega terminala v Klaipedu, da bo lahko prejemala nafto z Nizozemske, in sicer iz Rotterdama. Ta alternativni sistem bi državam zagotovil neodvisnost od dobave nafte iz Rusije, še piše časnik.

V okviru tega načrta pa morata po besedah Adamkusa nekaj storiti tudi Belorusija in Ukrajina. Zagotoviti morata namreč mrežo naftnih postaj ter ustrezne železniške povezave. Litovski predsednik je tudi dejal, da sta Belorusija in Ukrajina podvrženi manipulaciji ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Zagotovitev podobnega sistema nas bo obvarovala pred naftnimi blokadami s strani Rusije," je še dodal Adamkus.

Belorusija je alternativne možnosti za dobavo nafte začela po letošnjih konfliktih z Rusijo, nato pa sta državi 12. januarja podpisali sporazum. S tem sta končali spor glede tranzita nafte po glavnem naftovodu v Evropo, ki poteka preko beloruskega ozemlja. Rusija je takrat tudi pristala na zmanjšanje carine na izvoz nafte v Belorusijo, Minsk pa naj bi Rusiji zagotovil določen delež od izvoza naftnih derivatov, ki ga ustvarijo beloruske rafinerije iz ruske nafte.

Medtem pa so Rusija, Bolgarija in Grčija podpisale sporazum, ki določa podrobnosti dolgo pričakovane izgradnje naftovoda, ki bo omogočil neposreden transport ruske nafte v države jugovzhodne Evrope. Naftovod naj bi zaživel leta 2010. Na začetku naj bi dnevno po 90 centimetrov širokem naftovodu steklo 700.000 sodov nafte (sod je 159 litrov), njegova končna zmogljivost pa je določena pri nekaj čez milijon sodov dnevno.

Sicer pa je v sredo novoimenovani veleposlanik Litve v Minsku Edminas Bagdonas beloruskim oblastem ponudil pomoč pri dialogu med Minskom in Brusljem. Kot namreč še poroča današnji Kommersant, bi lahko po Bagdonasovih besedah Litva igrala advokata Minsku v pogovorih z Evropsko unijo. Ob tem je dodal, da Litva kot članica podpira politiko Evropske unije, vendar čaka na konkretne predloge z beloruske strani. Litva bi pri širjenju demokracije na Vzhod imela vlogo mostu, še navaja Bagdonasove besede dnevnik Kommersant.