Lizbona prinaša prve rezultate

S prenovljeno lizbonsko strategijo je stopnja gospodarske rasti v Uniji lani dosegla 2,7 odstotka, kar je rekordni dosežek tega desetletja, brezposelnost pa je zdrsnila na najnižjo raven po letu 1998.

Objavljeno
07. februar 2007 07.00
Jose Manuel Barroso
Bruselj – Prenovljena lizbonska strategija omogoča prve pozitivne rezultate, kajti stopnja gospodarske rasti v Uniji je lani dosegla 2,7 odstotka, kar je rekordni dosežek tega desetletja, brezposelnost pa je zdrsnila na najnižjo raven po letu 1998. Vseh zaslug resda ne kaže pripisati Lizboni, je samokritično priznal predsednik evropske komisije José Manuel Barroso na tretji medparlamentarni konferenci, ko je hvalil strategijo iz leta 2000, pa vendar je ta politična zaveza, opremljena z jasnimi gospodarsko-socialnimi cilji pripomogla k izboljšanju makroekonomskih kazalnikov, predvsem zaposlovanja.

V preteklosti smo že imeli obdobja rasti brez zaposlovanja, zdaj pa opažamo delovno-intenzivno konjunkturo, kar kaže, da lizbonske reforme na trgih dela začenjajo delovati, je dodal Barroso. Kljub splošnemu zadovoljstvu, ki ga bo posredoval na bližnjem vrhu Unije (8. in 9. marca) v Bruslju, pa so med članicami dokajšnje razlike v stopnji izpolnjevanja lizbonskih ciljev. Zato komisija pripravlja predlog evropskemu svetu, naj – prvič doslej – nekaterim državam nameni priporočila, ki bi jim pomagala pri uveljavljanju najnujnejših reform.

Gospodarska soodvisnost pomeni, da blaginja v eni članici prispeva k razcvetu vseh drugih, je pojasnil predsednik komisije, ki so mu politični somišljeniki, predvsem šef evropske ljudske stranke Wilfried Martens, že začeli utirati pot do podaljšanja bruseljskega službovanja, čeravno se mandat sedanji ekipi izteče šele jeseni 2009. Lonček s predlogi državnikom bo pristavil tudi evropski parlament z resolucijo, v kateri naj bi ob politični zahtevi, da je treba nameniti več pozornosti socialni koheziji, zapisali tudi vrsto konkretnih ukrepov za izboljšanje zaposlovanja – od nižjega obdavčenja dela do dodatnih možnosti usposabljanja manj kvalificiranih iskalcev zaposlitve, ki so najbolj ogrožena kategorija brezposelnih.

Več si preberite v današnjem tiskanem Delu!