Lizbonsko pogodbo bi podprlo dve tretjini Ircev

Podpora Lizbonski pogodbi na Irskem raste, kaže zadnja raziskava javnega mnenja. Glede na njene rezultate, bo reformno pogodbo EU na ponovljenem referendumu podprlo 62 odstotkov volivcev.

Objavljeno
13. september 2009 12.31
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Dublin  - Podpora Lizbonski pogodbi na Irskem raste, kaže zadnja raziskava javnega mnenja, objavljena v soboto. Glede na njene rezultate, bo reformno pogodbo EU na ponovljenem referendumu 2. oktobra podprlo 62 odstotkov volivcev, proti pa bi glasovalo 23 odstotkov Ircev.

Neodločenih je sicer še 15 odstotkov volivcev, vendar kot kaže, se nasprotnikom Lizbonske pogodbe za razliko od referenduma junija lani tokrat obeta poraz. Tedaj pa so nasprotniki Lizbonske pogodbe na Irskem dosegli 53,4-odstotno podporo, zaradi česar Irska pogodbe ni mogla ratificirati, v EU pa je prišlo do institucionalne krize.

Lizbonsko pogodbo morajo za njeno uveljavitev ratificirati vse države članice EU. Postopka ratifikacije poleg Irske še niso zaključile tudi Nemčija, kjer še poteka sprejemanje zakona o večji posvetovalni vlogi parlamenta glede evropskih zadev, ter Poljska in Češka, kjer pogodba čaka na podpis njunih predsednikov. Oba sta podpis napovedala šele po irskem "da".