Ljajić: Če Mladića ne ujamemo do konca leta, bom odstopil

Na tožilstvu za vojne zločine v Haagu o Mladiću ne želijo govoriti, dokler ga ne ujamejo. Predsednik sveta za sodelovanje s Haaškim sodiščem Rasim Ljajić bo v primeru, da Mladića ne ujamejo do konca leta, dal odpoved.

Objavljeno
24. september 2009 12.45
Ratko Mladić
Ta.R.
Ta.R.
Beograd - ''V primeru, da Ratko Mladić, do konca leta ne pride pred Haaški tribunal, bom prevzel odgovornost in odstopil,'' je povedal predsednik sveta za sodelovanje s Haaškim sodiščem Rasim Ljajić.

Na vprašanje, na podlagi česa je predvideval, da bodo Mladića ujeli do konca leta, je Ljajić povedal, da so to ocenili glede na podatke, kje naj bi se Mladić nahajal. ''Zaradi teh podatkov smo bili optimistični,'' je povedal Ljajić.

 

Da bodo generala Mladića ujeli še letos, je nedavno napovedal tudi srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukičević.

 

Na tožilstvu za vojne zločine v Haagu o Mladiću ne želijo govoriti, dokler ga ne ujamejo. Dokler Mladića ne ''pripeljejo'' pred Haaški tribunal, bo trgovinsko sodelovanje Srbije z Evropsko Unijo (EU) začasno zamrznjeno.

 

Nekatere članice EU so proti zamrznitvi trgovinskih odnosov, medtem ko sta Nizozemska in Belgija blokirali vsakršno sodelovanje s Srbijo. Državi vztrajata, da se odnosi lahko izboljšalo le, ko bodo ujeli Mladića.

 

Ratko Mladić je na begu že vse od leta 2000, in je najbolj iskani vojni zločinec na Haaškem sodišču.