Ljubljenega predsednika 
preiskujejo zaradi pisem

Nekdanji brazilski karizmatični predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je šele dobro predal posle naslednici in že se je nepričakovano znašel v resnih težavah, ker ga sumijo nepravilnega ravnanja z javnim denarjem.

Objavljeno
25. februar 2011 09.19
S. Ž., zunanja politika
S. Ž., zunanja politika
Obtožujejo ga, da je leta 2004 iz svojega urada razposlal približno deset milijonov pisem starejšim Brazilcem in jim priporočil posojila z nizko obrestno mero. Tožilci menijo, da pisma »niso bila v javnem interesu«, ker niso služila socialnim, informacijskim ali vzgojnim ciljem, in da se je z njimi okoristila le banka, ki jo povezujejo z nekim korupcijskim škandalom. Skupaj z njim je v preiskavi tudi nekdanji minister za socialno politiko Amir Lando, ki zagotavlja, da so tako poskušali informirati upokojence le o novih ugodnostih, niso pa navajali nobenih bank, medtem ko Lula doslej še ni komentiral obtožb. V skrajnem primeru se jima lahko zgodi, da bosta morala državi povrniti »po nemarnem zapravljeno vsoto«.

Javnosti so že sporočili, da je menda šlo za pisma 10,6 milijona takratnim novim upokojencem, toda akcija je državo stala okoli 3,5 milijona dolarjev. V pismih so upokojence obvestili o novi posojilni ponudbi, ki bi jim lahko posojila zagotovila tudi z zmanjšano obrestno mero. Problematično pa je, ker je bila edina banka v državi, ki je takrat ponujala takšna posojila, zasebna finančna institucija BMG, tožilci pa menijo, da so pisma služila predvsem osebni promociji predsednika Lule, hkrati pa tudi pomagala omenjeni finančni ustanovi.