Ljudski kongres sprejel 1. zakon o zasebni lastnini

Kitajski ljudski kongres je z veliko večino sprejel 1. zakon o zaščiti zasebne lastnine v državi. Kitajska je, pod določenimi pogoji, odprta za pogovore s tibetanskim političnim in verskim voditeljem dalajlamo.

Objavljeno
16. marec 2007 10.41
Kitajski premier Wen je na kongresu zahteval več političnih reform
Peking - Kitajski ljudski kongres je danes sprejel prvi zakon o zaščiti zasebne lastnine v državi. Za omenjeni zakon je ob koncu 12-dnevnega rednega letnega zasedanja glasovalo 97 odstotkov od 2889 članov kitajskega parlamenta. Delegati so tudi sprejeli enoten korporacijski davek na prihodek in letno proračunsko poročilo.

Levičarski kritiki: Kitajska z zakonom stopila na kapitalistično pot


Za zakon o zasebni lastnini, ki je bil skoraj pet let predmet razprav, je presenetljivo malo delegatov glasovalo proti. Levičarski kritiki namreč menijo, da bo Kitajska z zakonom stopila na kapitalistično pot, zagovorniki zakona pa opozarjajo, da je potrebno vse akterje v tržnem gospodarstvu obravnavati enako in bolje zaščiti zasebno lastnino.

Predsednik kitajske vlade je napovedal več sprememb

Predsednik kitajske vlade Wen Jiabao se je na novinarski konferenci v Pekingu zavzel, da mora Kitajska izboljšati nadzor nad svojim borznim trgom in zgraditi odprt, transparenten finančni sistem. "Naš namen je zgraditi zrel kapitalski trg," je dejal Wen, ki pa z besedico ni omenil 27. februarja, ko se je za devet odstotkov zmanjšal borzni indeks na Šanghajski borzi, kar je povzročilo borzne padce tudi na borzah v New Yorku, Hongkongu, Londonu in drugod po svetu.

Wen je tudi zahteval več političnih reform, s katerimi bi omejili premoč lokalnih oblasti in premagali korupcijo. Napovedal je tudi nacionalni načrt za zaščito podnebja, a ni dal nobenih obljub. Ponovil je zgolj načrte za zaščito okolja in varčevanje z energijo.

Hkrati je napovedal, da namerava Kitajska še naprej nasprotovati militarizaciji vesolja, kljub svojemu nedavnemu poskusu protisatelitskega orožja, ki je sprožil mednarodne kritike. "Kitajska je vedno zagovarjala miroljubno rabo vesolja in vedno smo nasprotovali oboroževalni tekmi v vesolju," je opozoril kitajski premier.

"Odprta vrata" za dialog z dalajlamo


Je pa Kitajska pripravljena na pogovore s tibetanskim političnim in verskim voditeljem dalajlamo, če se bo ta odpovedal prizadevanjem za neodvisnost Tibeta, je še dejal Wen. "V kolikor bo dalajlama priznal Tibet kot nedeljiv del kitajskega ozemlja, v kolikor se bo dalajlama odpovedal prizadevanjem za ločitev države, bomo pripravljeni na posvete in dialog," je še dejal kitajski premier in dodal: "Vrata so vedno odprta."

Zasedanje kongresa poteka nekaj mesecev pred jesenskim kongresom Komunistične partije, ki poteka vsakih pet let in na katerem bodo kitajskega predsednika Hu Jintaa po pričakovanjih znova izvolili za njenega generalnega sekretarja. V zakulisju zasedanja kongresa naj bi tudi potekale razprave o številnih kadrovskih menjavah, ki bodo potrjene na partijskem kongresu.