Lobiranje v evroparlamentu: Tobačne lovke med poslanci

Ameriški tobačni gigant je za kosila in večerje poslancev porabil 1,5 milijona evrov.

Objavljeno
04. oktober 2013 18.34
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika
Bruselj – Da je evropski parlament že dolgo na muhi široko razvejene mreže različnih lobističnih organizacij, ki poskušajo med poslanci s takšnimi ali drugačnimi prepričevalnimi metodami izposlovati podporo interesom svojih naročnikov, ni nobena skrivnost. Te dni je v tem pogledu posebno aktivna tobačna industrija.

Kot poroča spletni časnik EUobserver, je pred za torek predvidenim glasovanjem evropskega parlamenta o novi zakonodaji o tobačnih izdelkih samo ameriški tobačni gigant Philip Morris International (PMI) za kosila in večerje, na katerih so njegovi predstavniki prepričevali poslance o utemeljenosti svojih pripomb na predlagano besedilo, porabil vrtoglavi poldrugi milijon evrov. Po besedah voditeljice poslanske skupine Zelenih v evropskem parlamentu Rebecce Harms se je vabilu prodajalcev nikotinskega opoja v zadnjem letu odzvala kar tretjina poslancev, PMI pa je za promocijo svojih interesov v Bruslju po nekaterih navedbah najel okoli 160 lobistov.

Na seznamu želja tobačnega velikana, pri katerem sicer zavračajo obtožbe o obsežnem lobiranju, čeprav omenjenega zneska niso ne potrdili ne zanikali, so menda izbris določila o prepovedi prodaje cigaret z okusom mentola, ki ga vsebuje predlagana direktiva, zmanjšanje predlagane velikosti opozoril o škodljivosti kajenja na embalažah tobačnih izdelkov, umik zdravstvenega opozorila na dno zavitka cigaret in omilitev predvidenih omejitev za prodajo izdelkov naslednje generacije, predvsem elektronskih cigaret, ki uporabnikom ponujajo nikotinsko omamo brez katrana, pepela, dima in večine toksičnih sestavin, vendar njihove domnevno bistveno zmanjšane škodljivosti še niso potrdile dolgotrajne zdravstvene študije.

Kot ugotavlja Harmsova, so za lobistično prepričevanje tobačne industrije dovzetni predvsem poslanci desnosredinske in konservativne, deloma pa tudi liberalne politične usmerjenosti, ki so vlagali z interesi PMI skladne amandmaje na predlagano zakonodajo. »To je zelo mračna izkušnja za evropski parlament,« ugotavlja nemška poslanka.