Ločene korejske družine bodo še čakale na srečanje

Iz Pjongjanga so sporočili, da je načrtovano srečanje odpovedano, dokler ne bo ponovno vzpostavljeno »normalno ozračje«.

Objavljeno
21. september 2013 12.35
KOREA-NORTH/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Seul - Severna Koreja je za konec septembra odpovedala načrtovano srečanje ločenih družin iz obeh Korej. Srečanje je preloženo, dokler ne bo ponovno vzpostavljeno »normalno ozračje« med obema državama, je v Pjongjangu sporočil odbor za miroljubno združitev obeh Korej.

Severnokorejsko komunistično vodstvo Južni Koreji očita, da išče konfrontacije.

»Prelagamo načrtovano srečanje ločenih družin vse do vzpostavitve normalnega ozračja za nadaljevanje pogovorov in pogajanj. Vse dokler bodo južnokorejski konservativci z ločenimi družinami ravnali sovražno in žaljivo, takšno temeljno humanitarno vprašanje, kot je srečanje družin, ne more biti rešeno,« je po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA sporočil severnokorejski odbor za mirno ponovno združitev Korej.

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je medtem izrazilo »globoko obžalovanje« nad »unilateralno« in »nehumano« odločitvijo severne sosede, ki je v nobenih okoliščinah ni mogoče opravičiti. »Prelom težko doseženega dogovora s strani Severa, bi odnose med Korejama ponovno potisnil v stanje konfrontacije. Sever s tem ne bi pridobil ničesar,« je v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, zapisalo južnokorejsko ministrstvo.

Prvo srečanje ločenih družin po treh letih bi morali pripraviti od 25. do 30. septembra na območju Severne Koreje.