Lokalne volitve v Palestini bodo 9. julija

Palestinske oblasti so danes sprejele odločitev, da bodo 9. julija organizirale lokalne volitve. To bodo prve volitve na palestinskih ozemljih po letu 2006, zaradi razkola znotraj Palestincev pa bodo verjetno potekale samo na Zahodnem bregu, ne pa tudi na območju Gaze, ki je pod nadzorom gibanja Hamas.

Objavljeno
08. februar 2011 13.54
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ramala - Lokalne volitve so bile sprva predvidene za 17. julij lani, a so jih nato preložili za nedoločen čas, saj je Hamas sporočil, da pri njih ne bo sodeloval, poroča STA.

Stališče Hamasa se odtlej ni spremenilo, tako da bodo volitve verjetno omejene na Zahodni breg, ki mu vladajo mednarodno priznane palestinske oblasti pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa.

Palestinci so nazadnje volili na parlamentarnih volitvah leta 2006, na katerih je z veliko večino zmagal Hamas. Zadnje lokalne volitve so potekale leta 2005.

Abasu je januarju 2009 potekel štiriletni mandat, a so mu ga potem za nedoločen čas podaljšali. Hamas ga zaradi tega ne priznava, prav tako ne vlade v Ramali.

Palestinski premier Salam Fajad je sicer že minuli teden napovedal, da bodo lokalne volitve potekale letos, prav tako pa se je po njegovih besedah potrebno začeti pripravljati na splošne volitve.

Hamas je v odzivu minuli teden sporočil, da v "tej farsi" ne bo sodeloval in seveda tudi ne bo priznal rezultatov.

Hamas, ki je po mesecih napetosti in tednu dni nasilja poleti 2007 iz Gaze pregnal Abasovo gibanje Fatah, od tedaj pa območju vlada sam, je že večkrat dal vedeti, da novih volitev ne more biti brez sprave s Fatahom.

Gibanji sta sicer v preteklosti ob posredovanju Egipta skušali zakrpati odnose, a jima to ni uspelo.