London proti evropski ustavni pogodbi?

Velika Britanija poskuša ovirati načrte Nemčije kot trenutno predsedujoče Evropski uniji za nov zagon evropske ustavne pogodbe

Objavljeno
18. januar 2007 12.40
Niso bili vsi za potrditev ustavne pogodbe
London - Velika Britanija poskuša ovirati načrte Nemčije kot trenutno predsedujoče Evropski uniji za nov zagon evropske ustavne pogodbe, danes na spletni strani piše britanski dnevnik The Times. Kot je za časnik povedal neimenovani visoki britanski predstavnik, bo London v posvetih z Berlinom in ostalimi članicami unije vztrajal, da EU deluje dobro že na podlagi dosedanjih pogodb, zato ne potrebuje ustave ali novih referendumov o tej temi.

Po besedah omenjenega vira bo London zastopal stališče, da se projekt ustave v celoti zavrže ali pa da se ohranijo le tisti deli pogodbe, ki se nanašajo na tehnične podrobnosti ureditve EU, na primer na glasovalne pravice v razširjeni povezavi.

"Evropa ni pohabljena. Vsak mesec se sprejemajo nove odločitve. Zakonodaja napreduje - ravnokar smo bili priča predstavitvi enega od najbolj ambicioznih predlogov na področju podnebnih sprememb. Zato ne morete reči, da je prihodnost Evrope odvisna od institucionalne reforme," je pojasnil neimenovani visoki britanski predstavnik.

Velika Britanija se izogiba referendumu o evropski ustavi

Če se bo britansko vztrajanje izkazalo za uspešno, se bo britanski premier Tony Blair oziroma njegov naslednik, ki bo najverjetneje finančni minister Gordon Brown, lahko po poročanju The Timesa izognil izpolnitvi obljube, ki jo je Blair dal pred tremi leti, da bodo v Veliki Britaniji izvedli referendum o evropski ustavni pogodbi.

"Mislim, da ni v interesu Evrope, da ima še en krog referendumov," je za časnik povedal omenjeni vir. "Vsi vemo, kakšen šok sta sistemu povzročila francoski in nizozemski referendum. Zakaj bi to ponavljali? Če bo spodletel eden ali dva, bomo spet v krizi, iz katere smo se ravno poskušali rešiti," je dodal.

Merklova za nov zagon ustavnega projekta

Predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavila naloge, ki si jih je Nemčija zadala v času predsedovanja EU. Pri tem je med drugim izpostavila nov zagon ustavnega projekta. "Čas razmisleka je končan," je poudarila. "Zavzemam se za to, da bo lahko ob koncu nemškega predsedovanja EU sprejet načrt za nadaljevanje procesa ustavne pogodbe," je napovedala in dodala, da je v interesu članic EU in njihovih državljanov, da se ta proces sklene do prihodnjih volitev v Evropski parlament leta 2009.

V skladu z napovedmi Merklove bi zaključek razprave o ustavi sovpadal s predvolilno kampanjo v Veliki Britaniji, kar po ocenah The Timesa ne bi ugodno vplivalo na uspeh trenutno vladajočih britanskih laburistov. Prihodnje parlamentarne volitve v Veliki Britaniji so napovedane za maj 2010.

Po navedbah The Timesa se bo Brown poskušal na vse mogoče načine izogniti referendumu. Njegov položaj je dodatno otežila napoved kandidatke za prvo francosko predsednico Segolene Royal, ki se je v sredo med obiskom v Luksemburgu izrekla za nov referendum o evropski ustavni pogodbi v Franciji.