Londonske ulice znova preplavili protestniki

Študenti so nasprotovali novim varčevalnim ukrepom, ki predvidevajo dvig šolnin. Dvajset protestnikov so aretirali.

Objavljeno
09. november 2011 17.17
Posodobljeno
09. november 2011 17.57
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

London - Na londonskih ulicah se je po podatkih tamkajšnje policije danes zbralo okoli 2000 študentov, medtem ko so organizatorji današnjega protesta poročali o 10.000 udeležencih. Shod, s katerim so mladi nasprotovali dvigu šolnin in privatizaciji visokega šolstva, je spremljalo 4000 policistov, ki so se nemudoma odzvali na vsak znak nasilja.

Razmere so bile v mestu, ki ga je avgusta letos preplavil val vandalizma, danes izredno napete. Policisti so bili pripravljeni na najhujše, podoben shod se je namreč decembra lani prelevil v nasilje. »Ne počutim se varno, saj smejo policisti uporabiti gumijaste naboje. Policiji ne zaupam,« je povedala 22-letna Louisa Loveluck, ki se je udeležila današnjega shoda.

Razmere so se med sicer mirnim shodom nekoliko zaostrile, ko se je skupina študentov odcepila od glavnine protestnikov in na trgu Trafalgar začela postavljati šotore. Policisti se niso obotavljali in so trg nemudoma očistili. Okoli 20 študentov so aretirali, eden od njih pa je medtem, ko so ga oklenjenega in okrvavljenega spremljali do policijskega avtomobila kričal: »to je demokracija«.

Po poročanju francoske tiskovne agencija AFP, so se razmere v Londonu že umirile, saj se je večina mladih odpravila domov. Britanska policija pa bo imela ta mesec še polne roke dela, saj bo v Britaniji 30. novembra potekala stavka javnega sektorja.