Lukašenko pripravljen sodelovati z EU za energetsko varnost

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je po rusko-beloruskem sporu izrazil pripravljenost na sodelovanje z Evropsko unijo glede energetske varnosti.

Objavljeno
15. januar 2007 10.49
Vladimir Putin v svojem letnem nagovoru
Minsk - Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je po rusko-beloruskem sporu, zaradi katerega so bile minuli teden več dni prekinjene dobave ruske nafte prek Belorusije na območje EU, izrazil pripravljenost na sodelovanje z Evropsko unijo glede energetske varnosti.

"Če so Evropejci na tem področju pripravljeni sodelovati z Belorusijo, smo pripravljeni na vse oblike sodelovanja, da bi zagotovili varnost na področju dobave nafte," je poudaril beloruski predsednik v govoru na nacionalni televiziji.

Dejal je še, da je bila Belorusija pri reševanju spora prisiljena popustiti pogojem Rusije. Rusija je poln pretok nafte po naftovodu Družba (Prijateljstvo), ki je bil prekinjen od 8. januarja, ponovno vzpostavila 11. januarja, potem ko sta ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Lukašenko v sredo v grobem rešila spor med svojima državama, premieroma pa naložila nalogo dogovoriti podrobnosti.

Rusko neupoštevanje davka za tranzit

Belorusija je naftovod zaprla v ponedeljek in tako popolnoma ustavila dobavo ruske nafte na območje EU. Po navedbah ruske strani je Belorusija brez dovoljenja jemala nafto iz naftovoda, zato je bila Rusija prisiljena ustaviti dobavo nafte. Beloruska stran je jemanje nafte opravičevala z ruskim neupoštevanjem davka za tranzit prek beloruskega ozemlja. Rusija je ves čas vztrajala, da je dajatev na tranzit nafte, ki ga je Belorusija uvedla z novim letom, nezakonita.

EU sicer z Lukašenkom, ki ga mnogi označujejo za zadnjega evropskega diktatorja, ni v najboljših odnosih. Zaradi kršenja demokratičnih pravic je unija beloruskemu predsedniku in še nekaterim drugim visokim predstavnikom Belorusije po volitvah marca lani prepovedala vstop na ozemlje EU.

Decembra lani pa je povezava ukinila preferenčne carinske stopnje za izdelke iz Belorusije zaradi resnih in sistematičnih kršitev temeljnih pravic delavcev. Bruselj je Minsku dal šest mesecev časa, da prilagodi beloruske delavske standarde evropskim zahtevam in tako ohrani preferenčni dostop do notranjega trga unije. EU je druga najpomembnejša trgovinska partnerica Belorusije.