Lukašenko se odloča za jedrsko energijo

Belorusija namerava po sporu z Rusijo glede tranzita ruske nafte po glavnem naftovodu v Evropo, ki poteka preko beloruskega ozemlja, zgraditi svojo jedrsko elektrarno.

Objavljeno
26. januar 2007 21.42
Lukašenko si ne bo pustil kratiti svojega oblastništva na čelu Belorusije
Minsk - Belorusija namerava po sporu z Rusijo glede tranzita ruske nafte po glavnem naftovodu v Evropo, ki poteka preko beloruskega ozemlja, zgraditi svojo jedrsko elektrarno. Kot je danes v Minsku povedal beloruski premier Sergej Sidorski, se je za to odločil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. "Jedrska elektrarna nam bo omogočila, da se letno odpovemo štirim milijardam zemeljskega plina," je ob tem pojasnil Sidorski.

Spor z Moskvo v začetku leta je Minsku jasno pokazal, kako odvisen je od poceni ruskega plina in nafte. Rusija je zaradi dajatve na tranzit nafte čez belorusko ozemlje, ki jo je uvedel Minsk, takrat za tri dni zaprla pretok nafte po naftovodu Družba (Prijateljstvo), ki prek beloruskega ozemlja poteka v Evropo, kar sta občutili predvsem Poljska in Nemčija. Pretok nafte so obnovili zatem, ko je Belorusija odstopila od zahteve po plačilu dajatve.

Lukašenko je danes tudi zagrozil, da bo na tranzit ruske nafte ponovno uvedel carine, če Moskva ne bo znižala cene, po kateri prodaja nafto Belorusiji. Kot je pojasnil, z Rusijo še niso podpisali pogodbe o dobavi nafte za mesec februar, saj jim ruska naftna podjetja postavljajo cene, ki so višje od cen na svetovnih trgih. "Izgube moramo pokriti. Ne bomo se prepirali, nafta je njihova. Toda to nafto bomo črpali, ne da bi bili v izgubi," je zatrdil "zadnji evropski diktator".