Madridske ulice preplavilo 5000 ovac

Pastirji opozarjajo na svojo starodavno pravico.

Objavljeno
30. oktober 2011 16.46
Posodobljeno
30. oktober 2011 16.46
P. J./STA
P. J./STA
MADRID – Skupina španskih pastirjev je danes ulice Madrida preplavila z okoli 5000 ovcami in tako skušala opozoriti na svojo starodavno pravico do paše in selitve čred, ki jo ogroža širjenje mest. Pastirji v jesenskem času sicer na podoben način promet v španski prestolnici ovirajo že skoraj 20 let.

Sezonska selitev

Po besedah Jesusa Garzona, predsednika pastirskega združenja, katerega korenine segajo v leto 1273, na ta način skušajo uveljaviti pravico do uporabe črednih poti, ki so obstajale, še preden je Madrid zrasel iz podeželske vasice v današnjo metropolo. Pastirji smejo uporabljati okoli 125.000 kilometrov stez za sezonsko selitev živine z višavskih pašnikov, kjer pasejo poleti, proti pašnikom v toplejših krajih. Tovrstne selitve v Španiji vsako leto zajamejo okoli milijon glav živine, pretežno ovac in govedi.

Ena od glavnih pastirskih poti

Nekatere od stez služijo svojemu namenu že več kot 800 let. Madrid prečkata kar dve poti, po katerih naj bi se živina selila od severa proti jugu. Ena od njiju izvira celo iz leta 1372. Madrid je namreč postal prestolnica španske države, potem ko je kralj Filip II. leta 1561 tja preselil svoj dvor. Tako je danes eden osrednjih madridskih trgov Puerta del Sol na eni od glavnih pastirskih poti.