Madurov režim naj bi preprečil nov poskus državnega udara

»Odkrili, razbili in ujeli smo fašistično teroristično skupino, ki je načrtovala državni udar proti venezuelski družbi in demokraciji,« je dejal Maduro. 

Objavljeno
27. junij 2019 11.22
Posodobljeno
27. junij 2019 12.56
Načrt naj bi vključeval tudi umor predsednika Nicolása Madura. Foto: Reuters
Venezuelske oblasti so sporočile, da so preprečile nov domneven poskus umora predsednika Nicolása Madura. »Odkrili, razbili in ujeli smo fašistično teroristično skupino, ki je načrtovala državni udar proti venezuelski družbi in demokraciji,« je v televizijskem nagovoru dejal Maduro.

Minister za komuniciranje Jorge Rodríguez je pred tem pojasnil, da naj bi načrt vključeval napad na sedež obveščevalne službe, njegov namen pa je bil osvoboditev nekdanjega obrambnega ministra Raúla Isaíasa Baduela, ki so ga leta 2009 aretirali zaradi korupcije, potem ko se je politično oddaljil od očeta bolivarske revolucije Huga Chavéza, je poročal madridski El País. Zarotniki naj bi želeli, da bi bi Isaías Baudel prevzel oblast.

Načrt, podpirali naj bi ga Kolumbija, Čile in ZDA, naj bi izvedli z nedelje na ponedeljek. Rodríguez je dejal, da so pridržali šest oseb – štiri vojake in dva policista. Kot domnevne dokaze je navedel del posnetkov, ki naj bi potrjevali skrivne pogovore zarotnikov. Med njimi naj bi bili tudi vodja opozicije Juan Guaidó, ki ga kot prehodnega predsednika priznava več kot 50 držav. Ta je očitke zavrnil. Kritiki pa, poroča Reuters, režim obtožujejo fabriricranja zarot, ki temeljijo na prisilnem pričanju aretiranih osumljencev.

​Guaidó je ob tem obsodil poskus ugrabitve članov njegove ekipe v Caracasu. Kot je dejal, jih je na avtocesti skušala prestreči skupina oboroženih civilistov. »Režimu naj bo jasno, da se ne bomo pustili ustrahovati,« je dejal.