Madžarska bo sprejela zapornika iz Guantanama

Madžarska bo sprejela enega zapornika iz Guantanama, je sporočil premier Gordon Bajnai. Nekdanji zapornik bo sodeloval v 18-mesečnem programu integracije, gre pa za moškega palestinske narodnosti.

Objavljeno
16. september 2009 12.38
Ma.B.
Ma.B.
Budimpešta - Madžarska bo sprejela enega zapornika iz Guantanama, je sporočil premier Gordon Bajnai in dodal, da je ameriško sekretarko Hillary Clinton že obvestil o odločitvi. Madžarska bo tako sprejela zapornika, proti kateremu ni vložena obtožnica ne v ZDA ne na Madžarskem.

Po besedah premierja Madžarska s tem potrjuje obvezo do Natovih zaveznic in moralno podpira zaprtje zloglasnega zapora. Država bo sprejela moškega palestinske narodnosti, ki bo sodeloval v 18-mesečnem programu integracije, je še sporočil Bajnai.

Kot je znano, je ameriški predsednik Barack Obama ukazal zaprtje spornega Guantanama do januarja 2010. Nekaj deset zapornikov so že izpustili in jih namestili po različnih državah. Med državami, ki so pripravljene sprejete zapornike, je Portugalska, ki je konec avgusta sprejela dva zapornika. Belgija je pripravljena sprejeti enega, Italija tri, Irska dva in Španija štiri. Zapornike so pripravljeni sprejeti tudi na otoku Palau, in sicer Ujgure, pogajanja pa še potekajo z nekaterimi drugimi evropskimi državami in Avstralijo.