Madžarska pripravljena spremeniti sporni medijski zakon

Madžarska vlada je privolila, da bo popustila zahtevam Evropske unije in spremenila sporni medijski zakon, ki je v zadnjih nekaj tednih močno načel njen ugled.

Objavljeno
07. februar 2011 20.37
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Bruselj, Budimpešta - Tiskovni predstavnik evropske komisarke za digitalno agendo Neelie Kroes Jonathan Todd je danes povedal, da bo madžarska vlada do četrtka poslala amandmaje k novem medijskem zakonu. »Naslednji korak je, da bomo natačno preučili predlagane spremembe, ki jih bodo do 10. februarja poslale madžarske oblasti.«

Todd je povedal, da so današnji pogovori s predstavniki madžarske vlade potekali dobro. Upa tudi, da bo madžarska zakonodaja že v nekaj tednih usklajena z zakonodajo EU. Madžarski premier Viktor Orban je sicer že pred dvema tednoma prisegel, da bo na zahtevo EU spremenil zakonodajo. Hkrati pa je posredovanje EU označil za žaljivo. Vzrok za vmešavanje drugih držav članic je namreč pripisal strahu pred veliko večino, ki jo v madžarskem parlamentu zaseda njegova stranka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritiki zakona, ki jih na Madžarskem ni manjkalo, so opozarjali, da želi vladajoča stranka Fidesz z njim povečati vpliv na medije. Nadzor nad mediji bi imel premier Viktor Orban. Država bi tako lahko po zakonu medij oglobila z več kot 700.000 evri.

Sporni medijski zakon, ki mu je na ulicah madžarske prestolnice nasprotovalo več tisoč protestnikov, je močno zaznamoval prevzem predsedovanja Madžarske Evropski uniji. Komisarka Kroesova je 21. januarja Madžarsko opozorila na tri sporne točke v medijskem zakonu. Prva je ta, da se zakon nanaša tudi na medije v drugih državah članicah. Problem je tudi, da so zahteve po zagotavljanju uravnoteženosti informacij preširoke in se nanašajo tudi na druge avdiovizualne medijske storitve, kot so videoblogi. Tretji problem pa so pravila o registraciji medijev, ki bi po oceni komisije lahko bila preširoka.