Madžarska spet pod drobnogledom EU zaradi svobode medijev

Madžarske oblasti niso podaljšale licence komercialnemu radiu Klubradio, ki je kritičen do vlade.

Objavljeno
18. januar 2012 15.42
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Bruselj - EU je po torkovi sprožitvi treh pravnih postopkov proti Madžarski zaradi pomislekov glede neodvisnosti centralne banke, sodstva in agencije za nadzor nad varstvom podatkov sedaj Budimpešto ponovno opozorila tudi na spoštovanje medijske svobode, so danes sporočili v Evropski komisiji v Bruslju.

Evropska komisarka za digitalno družbo Neelie Kroes vseskozi z zaskrbljenostjo spremlja spoštovanje svobode medijev na Madžarskem, v minulih dneh pa je dobila informacije, ki prinašajo razlog za okrepljeno zaskrbljenost, je danes v Bruslju pojasnil tiskovni predstavnik Kroesove Ryan Heath.

Gre za informacije o tem, da madžarske oblasti niso podaljšale licence komercialnemu radiu Klubradio, ki je poznan po kritičnem stališču do madžarske vlade. Poleg tega se vrstijo mednarodne kritike na račun madžarskega medijskega zakona.

Kroesova je zato madžarskemu pravosodnemu ministru Tiborju Navracsicsu v torek zvečer poslala pismo, v katerem ga opozarja na ta problem.

V pismu je po besedah tiskovnega predstavnika poudarila, da pri spoštovanju svobode medijev in medijskega pluralizma ne gre le za »tehnično pravilno uporabo nacionalne in evropske zakonodaje«, temveč predvsem za izvajanje in spodbujanje teh temeljnih načel v praksi.

Poleg tega je Kroesova v pismu Budimpešto pozvala, naj spoštuje mnenje ustavnega sodišča, ki je minuli teden presodilo, da medijski zakon omejuje svobodo tiskanih medijev in terjalo nekatere ukrepe.

Sporni madžarski medijski zakon je bil po njegovi uvedbi v ospredju pozornosti evropske javnosti v začetku lanskega leta in je bistveno zaznamoval madžarsko predsedovanje EU.

Evropska komisija je lani od Madžarske zahtevala spremembe medijskega zakona zaradi pomislekov glede uporabe pravila o zagotavljanju »uravnoteženih informacij«, sankcioniranja medijev v drugih državah članicah, pravil o registraciji medijev ter pravil za preprečevanje žalitev posameznikov in manjšin ali večin.

Čeprav je vlada pod taktirko Viktorja Orbana, ki ima v madžarskem parlamentu dvotretjinsko večino, zakon pod pritiski mednarodne skupnosti in Bruslja tehnično ustrezno spremenila, je ta po besedah tiskovnega predstavnika Kroesove še vedno »brez primerjave« z drugimi zakonodajami EU na tem področju.

V Bruslju sicer pravijo, da za zdaj ne načrtujejo nikakršnih novih pravnih ukrepov proti Budimpešti, ker je nacionalno ustavno sodišče že zahtevalo nekatere spremembe. Obenem zatrjujejo, da Madžarska zaradi medijskega zakona ostaja pod budnim očesom komisije, poroča STA.