Madžarski politiki in policija krivi za nasilje

Za nasilje na lanskih množičnih protestih v Budimpešti proti premieru Ferencu Gyurcsanyju, v katerih je bilo ranjenih več deset protestnikov in policistov, so bili odgovorni madžarski politiki in policija.

Objavljeno
06. februar 2007 18.06
Večjega nasilja v Budimpešti ni bilo
Budimpešta - Za lanske množične proteste v Budimpešti proti premieru Ferencu Gyurcsanyju, v katerih je bilo ranjenih več deset protestnikov in policistov so krivi madžarski politiki in policija, so v danes objavljenem poročilu zapisali predstavniki vladne komisije. Ti so ostro kritizirali slabo pripravljenost policije in varnostnih sil pri obvladovanju izrednih razmer.

Proteste je v sredini septembra sprožilo priznanje Gyurcsanyja, da je volivcem zavestno lagal o stanju gospodarstva pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami, drugič pa je do demonstracij prišlo ob obletnici revolucije leta 1956, ko so se Madžari uprli nadvladi Sovjetske zveze.

Po podatkih poročila, objavljenega na spletni strani komisije, so nemire povzročili strah prebivalstva zaradi napovedanih reform sedanje vlade, slabe komunikacije med snovalci novih politik in namere madžarske opozicije o strmoglavljenju madžarske vlade.

Komisija je 23. oktobra lani sicer sporočila, da je bila uporaba sile s strani policije upravičena, vendar so bili nekateri policisti pri tem preveč agresivni. Po podatkih komisije so policisti namreč nasilno obračunali tudi s protestniki, ki se niso upirali ali bili nasilni. Komisija je sicer kritizirala tudi madžarskega predsednika Laszla Soloyoma, ki naj bi po njenih podatkih prekoračil svoja pooblastila, saj je neposredno pozval k odstopu Gyurcsanyja.