Madžarski prepiri o plinovodu

Glavna opozicijska stranka madžarske desnice Fidesz-MPSz je izrekla odločno kritiko glede bodočih strateških cevovodov. Po njih naj bi v EU dovajali zemeljski plin iz Rusije in s Kaspijskega območja.

Objavljeno
27. marec 2007 08.00
Budimpešta – Glavna opozicijska stranka madžarske desnice Fidesz-MPSz je te dni izrekla odločno kritiko na račun madžarskega premiera Ferenca Gyurcsanya zaradi njegovih odločitev v zvezi z bodočimi strateškimi cevovodi, po katerih naj bi v Evropsko unijo dovajali zemeljski plin iz Rusije in s Kaspijskega območja.

Plaz Fideszovih očitkov se je vsul 13. marca, ko je madžarski premier v intervjuju za časopis International Herald Tribune pozitivno govoril o plinovodu Blue Stream, za katerega Rusija načrtuje, da bi ga podaljšali do Evrope. Hkrati je bil premier veliko bolj zadržan, ko je šlo za predvideni plinovod Nabucco, ki ga nameravajo graditi pod okriljem EU. Oba cevovoda naj bi potekala skozi Turčijo, nekaj balkanskih držav in nato čez Madžarsko proti Avstriji in Italiji.

A medtem ko se o projektu Nabucco šele razmišlja, so Rusi v okviru svojega plinovoda Blue Stream (s sodelovanjem Turčije) že zgradili 1213 kilometrov dolg odsek, ki sega do Ankare in ki naj bi se nadaljeval proti Italiji. Kar zadeva Nabucco, naj bi po zamisli njegovih evropskih privržencev po njem v države EU pošiljali plin z območja Kaspijskega morja in tako zmanjšali odvisnost teh držav od Rusije. Dobava ruskega naravnega plina in surove nafte v Unijo je bila pred časom za nekaj časa ustavljena, in to zaradi protestov Belorusije in Ukrajine, čez kateri to gorivo pošiljajo članicam EU. Zastoji v dobavi ruskega goriva v zimskem času so v zadnjih dveh letih povzročili vrsto evropsko-ruskih nesoglasij.

Več o tem v torkovem tiskanem Delu