Mafija potopila ladjo z radioaktivnimi odpadki?

Ob jugovzhodni obali Italije so našli razbitine ladje, na kateri naj bi bili jedrski odpadki. Medtem so se začele pojavljati obtožbe, da je ladjo namenoma potopila italijanska mafija.

Objavljeno
16. september 2009 12.08
Radioaktivni odpadki postajajo vse večji problem, ker se le redko kdo v Sloveniji strinja, da bi odlagališče uredili v bližini njegovega bivališča
Ma. J.
Ma. J.
Rim - Ob jugovzhodni obali Italije so našli razbitine ladje, na kateri naj bi bili jedrski odpadki. Medtem so se začele pojavljati obtožbe, da je ladjo namenoma potopila italijanska mafija, piše britanska BBC.

Neidentificirani moški je italijanskega sodnika obvestil, da je bila ladja le ena izmed treh, ki jih je razstrelil v okviru nelegalne operacije italijanske mafije, ki se na ta način skuša izogniti pravilnemu ravnanju s strupenimi odpadki. Obveščevalec je dodal, da je mafija vpletena v dobičkonosen posel odstranjevanje strupenih odpadkov, toda namesto, da bi se odpadkov znebil varno, ladje pogosto razstrelijo na morju.

Meglene fotografije, ki jih je posnela podmornica, prikazujejo nepoškodovano ladjo okoli katere plujejo rumeni sodi, označeni z nalepko, da je njihova vsebina strupena. Vzorce s plovila sedaj preiskujejo strokovnjaki, če pa se bo izkazalo, da so res radioaktivni, bodo po besedah italijanski oblasti manjkajoče sode začeli iskati nemudoma.

Sicer pa govorice, da italijanska mafija potaplja ladje z jedrskimi in drugimi nevarnimi odpadki ter pri tem močno zasluži, krožijo že leta. Naravovarstvene organizacije, med njimi tudi Greenpeace, so celo sestavile seznam ladij z jedrskimi in ostalimi odpadki, ki so izginile ob italijanski in grški obali. Če bodo testi potrdili, da je vsebina sodov nevarna, bo po pisanju britanske BBC to dokazalo, da se je italijanska mafija začela ukvarjati z najbolj umazanim poslom doslej.