Major Hasan se spogleduje s smrtno kaznijo

Ameriška vojska je vložila obtožnico proti majorju Nidalu Maliku Hasanu, ki je v strelskem napadu v ameriški bazi Fort Hood ubil 13 oseb. Za takšen zločin je v ameriški zvezni državi Teksas predpisana smrtna kazen.

Objavljeno
12. november 2009 20.35
Da. O.
Da. O.
Washington - Ameriška vojska je na pristojno vojaško sodišče vložila obtožnico proti majorju Nidalu Maliku Hasanu, ki je odgovoren za morilski napad v ameriški bazi Fort Hood. Obtožnica ga bremeni kar 13-ih poizkusov umora, za kar je v zvezni državi Teksas predpisana smrtna kazen.

Malik Hasan je bil v incidentu hudo ranjen, zato se še vedno nahaja v bolnišnici, še vedno pa zavrača pogovor z preiskovalci. Hasan se je za streljanje v vojaškem oporišču Ford Hood verjetno odločil zato, ker je obstaja veliko možnost odhoda na misijo v Afganistan.


Ameriški predsednik Barack Obama je po incidentu zahteval natančno preiskavo o dogajanju, saj so imele tajne obveščevalne službe dokaze o tem, da je Hasan stopil v stik tudi z teroristično mrežo Al Kaida. FBI ima namreč dokaze o vsaj desetih kontaktih Hasana z jemenskim klerikom Anwarjem al-Awlakijem, vendar so presodili, da dodatna preiskava ni potrebna.


Streljanje se je odvijalo v ameriškem vojaškem oporišču Ford Hood, kjer vojaki opravijo še zadnje zdravniške preglede pred odhodom na misije. Kot poroča BBC, je v incidentu umrlo 13 vojakov, ranjenih pa je bilo vsaj 29 oseb. Tiskovni predstavnik ameriške vojske je dejal, da bodo v prihajajočih dneh verjetno vložili še dodatne obtožnice proti Hasanu. Za tovrsten zločin je v ameriški zvezni državi Teksas predpisana smrtna kazen.