Makedonska opozicijska stranka napovedala 
izstop iz parlamenta

Socialdemokratska zveza Makedonije (SDSM) nekdanjega makedonskega predsednika Branka Crvenkovskega, ki je sklenila zapustiti parlament, bo s to potezo povzročila napetost na makedonski politični sceni.

Objavljeno
02. februar 2011 22.37
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd - Čeprav gre za vodilno opozicijsko stranko, hujših posledic ne bo, ker ima opozicija v Makedoniji vse manj politične moči. Politično krizo v državi bi lahko povzročil le razpad vladajoče koalicije, če bi iz nje izstopila albanska partnerica Demokratična unija za integracijo (DUI), kar bi leto dni pred rednimi pripeljalo do predčasnih volitev.

Po navedbah makedonskih medijev je bil neposreden povod za odločitev SDSM, da zapusti sobranje, okrepljeni pritisk na zasebno televizijo A1 in na tri časopise, ki so kritični do vlade in v rokah istih lastnikov. Na podlagi sklepa sodišča so omenjenim medijem zaradi domnevne utaje davkov zamrznili bančne račune. Makedonska opozicija ocenjuje to potezo kot poskus vlade, da povsem utiša do oblasti kritične medije, iz istega razloga pa je že pred časom organizirala protivladni protest v središču Skopja.

Na protestnem shodu so zahtevali predčasne volitve, davčna uprava in finančna policija pa sta takrat zatrdili, da nista prekoračili pooblastil in da sta ugotovili vrsto nepravilnosti v poslovanju podjetij, ki so registrirana na istem naslovu kakor TV A1 in so povezana z njenim lastnikom Velijem Ramkovskim.

Crvenkovski pravi, da njegova stranka nima namena kakor koli zagotavljati legitimnosti nedemokratičnemu, avtoritarnemu in nečloveškemu režimu. Z odhodom SDSM iz parlamenta se bo, pravi, premieru Nikoli Gruevskemu uresničila želja po sobranju brez opozicije. Iz istega razloga kakor SDSM se je za odhod iz sobranja odločila tudi opozicijska stranka Nova demokracija, medtem ko ga že od leta 2009 bojkotirajo poslanci največje albanske opozicijske stranke, Demokratske stranke Albancev (DPA), ki je bila še v minulem mandatu v vladajoči koaliciji s premierovo stranko VMRO-DPMNE.

V 120-članskem makedonskem sobranju ima vladajoča stranka VMRO-DPMNE s 64 poslanci absolutno večino. Njena koalicijska partnerka DUI ima 13 poslancev. SDSM ima 18 poslancev, DPA pripada 11 poslanskih sedežev. Stranke, ki so napovedale izstop iz parlamenta, imajo skupaj 38 poslancev. V Makedoniji se ni zgodilo prvič, da stranke izstopajo iz parlamenta. Od 1994 do 1998 je iz najvišjega zakonodajnega organa izstopila VMRO kot največja takratna opozicijska stranka, medtem ko močna Liberalna stranka Makedonije (LDP) ni bila v parlamentu, ker je bojkotirala volitve zaradi ocene, da so bile zrežirane.

Podpredsednica DUI Teuta Arifi pravi, da bi bile predčasne volitve le arena za domače gladiatorske boje, Makedoniji pa bi grozila politična samoizolacija. Makedonska javnost je tudi vse bolj prepričana, da je DUI, ki jo opozicija nagovarja, naj vendarle izstopi iz vladajoče koalicije, ključ za rešitev države in za njeno vključitev v Unijo, ker pomaga vzdrževati krhko varnostno ravnovesje med največjima etničnima skupinama v državi.